Afbeelding
Sedum

6 redenen waarom Sedum zo geschikt is op een dak

9 februari 2022 om 16:30 Partnercontent

Wil je graag een sedumdak aanleggen? En weet je niet welke beplanting je hiervoor kunt gebruiken? Sedum is het antwoord. Maar waarom nu precies?

Wat is sedum?

Allereerst, wat is Sedum eigenlijk? Sedum is een vetkruid. Hierbinnen vallen wel honderden soorten in diverse types en kleuren. Kenmerkend aan Sedum is dat het overleeft in de meeste omstandigheden. Zo kan het goed tegen hitte, heeft het weinig water nodig en is het ongevoelig voor ziektes. Dit maakt Sedum ideaal voor het maken van een groendak.

6 redenen voor Sedum op een dak


1. Sedum past zich makkelijk aan bij klimaatveranderingen

Veel Sedumsoorten komen voor op het noordelijk halfrond en met name in de Middellandse Zee, maar ook in bijvoorbeeld Noord-Afrika en Zuid-Amerika, waar Sedum vaak voorkomt in droge en/of koude gebieden waar water schaars is. Sedum kan water opslaan in de bladeren en is bestand tegen wisselende weersomstandigheden (van -25°C tot 40°C). Ideaal dus op een dak waar onderhoud uitvoeren toch net wat lastiger is, of minder vaak wordt uitgevoerd.

2. Lage eisen qua voedingsbodem

Sedum heeft een ondiep wortelsysteem. Dit is nodig wanneer de dikte van de voedingsbodem beperkt is, wat altijd het geval is bij particuliere groendaken. De geschiktheid van laaggroeiende Sedumsoorten voor toepassing in particuliere groendaken is gewaarborgd vanwege hun goede overleving in substraatlagen van slechts 2 tot 3 cm. Het voordeel hiervan is dat het gewicht van het groendak op deze manier laag blijft.

3. Aangepaste stofwisseling

Sedum neemt ‘s nachts koolstofdioxide op en zet het om in appelzuur, dat overdag wordt gebruikt voor de fotosynthese. De poriën in de bladeren gaan alleen ‘s nachts open, om het vochtverlies tijdens de hete, droge dag tot een minimum te beperken.

4. Hoogte weerstand tegen plantziekten

Er is bij Sedum weinig of geen sprake van ziekte of insectenplagen. Hierdoor kun je in lengtes van jaren genieten van het Sedum met een minimale onderhoudsbehoefte.

5. Lage waterbehoefte.

Sedumplanten zijn bestand tegen droogte en hebben in vergelijking met andere plantensoorten relatief weinig voeding en onderhoud nodig. Terwijl andere soorten sterven door droogte, kan Sedum overleven door de stofwisseling aan te passen en te besparen op de watervoorziening. Sedum kan zich zeer snel herstellen zodra het wat vocht krijgt.

6. Lage onderhoudsbehoefte 

Omdat Sedum kan overleven door zijn stofwisseling aan te passen en te besparen op water, betekent dit dat het ook veel bespaart op de voedselkant. Over het algemeen is één keer per jaar voeding toevoegen voldoende, maar 2 keer per jaar bemesting toevoegen zal Sedum goed doen.

Subsidie op groendak

Overtuigt van de voordelen van een groendak? De gemeente Amersfoort is voornemens om vanaf het voorjaar 2022 subsidie af te geven op het vergroenen van een dak van een woning, schuurtje, uitbouw of garage. Hou de website van de gemeente Amersfoort hiervoor in de gaten.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie