Afbeelding
Hoogslaper

7 Tips om een kinderkamer ruimer te laten lijken

1 november 2021 om 07:00 Partnercontent

Het bepalen van een passend interieur voor een kleine kinderkamer kan nogal een uitdaging zijn. Je kunt een ruimte nu eenmaal niet daadwerkelijk groter maken, zonder een dure verbouwing eraan te hangen. Maar door middel van optisch bedrog kun je een kinderkamer wel iets groter laten lijken dan hij in werkelijkheid is. Hier volgen 4 handige tips om een kleine kinderkamer groter te doen lijken.

1. Trek de aandacht naar het plafond

Een ruimte oogt groter als je aandacht op het plafond gevestigd is. In een kinderkamer kun je deze truc op verschillende manieren toepassen. Kies voor een grote opvallende lamp of lange gordijnen waarvan de rails tegen het plafond bevestigd zijn.

2. Creeër meer ruimte met een hoogslaper of halfhoogslaper

Met een normaal kinderbed trek je de aandacht richting de vloer van de slaapkamer, omdat ze nu eenmaal lager zijn dan een hoogslaper of halfhoogslaper. Een ander bijkomend voordeel van deze kinderbedden is dat er voldoende ruimte onder het bed is om een opbergsysteem met laden voor kinderspeelgoed te plaatsen. Je kunt er voor iets grotere kinderen ook een bureau op wieltjes met stoel netjes weg werken. Op deze manier combineer je functionaliteit met gebruiksgemak.

3. Omarm minimalisme in een kleine ruimte

De Scandinavische minimalistische stijl, gecombineerd met natuurlijke houten accenten is een populaire trend voor het inrichten van kleinere ruimtes. Hierbij staat simplisme en functionaliteit voorop en ook in een kleine kinderkamer kun je met deze woonstijl je voordeel doen. Kies dus voor eenvoudige functionele meubelstukken, zoals hoogslapers in lichte kleuren of pasteltinten om in de kinderkamer een rustgevende uitstraling te creëren.

4. Houd de vloer zo opgeruimd mogelijk

Plaats boeken, teddybeertjes of poppen op een legplank om de vloer netjes te houden.

Met een opgeruimde vloer oogt een kleine kinderkamer ook groter dan het in werkelijkheid is. Gebruik dus een opbergsysteem dat aan de muur bevestigd kan worden. Kinderen spelen graag op de vloer dus is het verstandig om ervoor te zorgen dat ze zich vrij kunnen bewegen.

5. Gebruik het juiste kleurenpalet

Donkere kleuren maken een ruimte kleiner en lichtere tinten geven het ruimtelijke aanblik. Probeer daarom een lichter kleurenpalet te kiezen dat pasteltinten met lichtgrijs of wit combineert. Een goede manier om de kleine kinderkamer groter te laten lijken is door de kleuren van de muren in de vloer over te laten lopen.

6. Limiteer het gebruik van bedrukt behangpapier

Met zoveel keus aan vrolijk en schattig behang voor de kinderkamers is het verleidelijk om verliefd te worden op fleurig, druk patroon. Niet getreurd, het is wel degelijk mogelijk. Hoewel eenvoud vaak beter uitpakt in een kleine kinderkamer, kun je door het bedrukte behangpapier gebruiken om slechts een muur te decoreren en de andere muren een neutrale kleur geven. Als je dan ook nog het bed of een bureau tegen deze muur aan plaatst ziet het er heel charmant en snoezig uit.

7. Gebruik de vorm van de kinderkamer in jouw voordeel

Het gebeurt vaker dat de kinderkamer kleinere ruimte is waarin soms nissen of een alkoof verwerkt zijn. Een kamer die niet een standaard vorm heeft is vaak genoeg ook moeilijker in te richten. Een maatwerkoplossing kan hierbij soelaas bieden. Gebruik een alkoof om laden of een opbergruimte erin te verwerken. Je kunt er ook grote zitzak neerzetten en er een gezellig (voor)leeshoekje van maken.

Een kinderkamer dient een flexibele en vertrouwde ruimte te zijn die meegroeit met de wensen en leeftijd van je kind. Het is daarom goed om de inrichting bij elke stap met je kind te bespreken, zodat zij hun eigen ideeën ook kenbaar kunnen maken. Dit is uiteindelijk belangrijker dan het volgen van de laatste trends op het gebied van decoratie of interieur. Het inrichten van een kleine kinderkamer is niet altijd een gemakkelijke taak, maar als je deze tips in gedachten houd dan kun je in een kleine ruimte een rustgevende oase voor je kroost creëren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie