Afbeelding
Foto door Annie Gray via Unsplash

Krapte op de markt: verhuizen of verbouwen?

11 april 2024 om 09:52 Partnercontent

De krapte op de woningmarkt duurt voort, waarbij de huizenprijzen de afgelopen periode opnieuw flink zijn gestegen. Economen van ING verwachten dat de prijs van een gemiddelde woning eind 2024 ver boven de piek van 2022 zal liggen. Dit valt niet alleen te verklaren door de krapte op de markt. Ook de loonstijgingen in de verschillende sectoren spelen hierin mee. Een consument kan als gevolg van het hogere salaris meer lenen, wat het aantal deelnemers op de woningmarkt laat stijgen. In het bijzonder als de hypotheekrente de komende periode verder daalt.

Het zijn ontwikkelingen die veel huishoudens rond Amersfoort met een bestaande koopwoning voor de vraag zetten: verhuizen of verbouwen? De kans lijkt klein dat de markt rond Amersfoort de komende maanden afkoelt. Wanneer het kopen van een nieuwe woning lastig blijkt te zijn, is het steeds aantrekkelijker om de eigen woning te renoveren. Denk hierbij aan het opknappen van de badkamer, een nieuwe keuken kopen, de tuin opnieuw aanleggen, enzovoorts.

Blijven wonen in je vertrouwde omgeving

Naast de krapte op de woningmarkt speelt ook het kunnen blijven wonen in de eigen, vertrouwde omgeving mee in de keuze die huishoudens maken. Hoewel een verhuizing kan worden gezien als een nieuw begin, hechten veel mensen waarde aan hun vertrouwde omgeving. Dat geldt in het bijzonder voor ouderen en mensen met kinderen op de basisschool. Een verhuizing naar een nieuwe plek heeft op hen een grote impact.

Berekening van de financiële mogelijkheden

Om de keuze tussen verhuizen en verbouwen makkelijker te maken, loont het om financieel advies in te winnen. Kijk wat je bij je huidige inkomen, de lopende hypotheek en de actuele hypotheekrente kunt lenen voor de aankoop van een nieuw huis. Blijkt dit al snel relatief weinig te zijn, informeer dan eens naar de mogelijkheden om een lening af te sluiten voor de verbouwing van je woning. Zo is het mogelijk om een deel van de overwaarde op de eigen woning te benutten voor een investering in het huis. Een hypotheekadviseur kan je daar meer over vertellen.

Mogelijkheden bij een verbouwing in kaart brengen

Ruimtes die vaak verbouwd worden wanneer men besluit in de eigen woning te blijven wonen zijn de keuken en badkamer. Waar de woon- en bijvoorbeeld slaapkamer tussendoor relatief makkelijk op te knappen zijn met een nieuw interieur en een laag verf op de wand, is dat in de badkamer of keuken lastiger. Een nieuwe keuken plaatsen doe je over het algemeen niet zonder hulp van een vakman. Ga eens langs bij een keukenwinkel in Amersfoort om een beeld te krijgen van de mogelijkheden die je tegenwoordig hebt. Duurzaamheid speelt een steeds bepalender rol in de keuzes die men maakt bij het ontwerpen van een nieuwe keuken. Zo wordt bewust gekozen voor een kookplaat op inductie, voor keukenapparatuur met een groen energielabel, enzovoorts.

Op het gebied van duurzaamheid kan het interessant zijn om de investering in een nieuwe keuken of badkamer te combineren met de aankoop van een zonne-energiesysteem of warmtepomp. Steeds meer huishoudens investeren hierin. Vanaf begin 2026 zal het voor een groot aantal huishoudens zelfs verplicht zijn om een (hybride) warmtepomp in huis te plaatsen, wanneer de cv-ketel vervangen moet worden.

Verbouwing verhoogt de waarde van woningen

De keuze voor een verbouwing van de eigen woning sluit een verhuizing op een later moment allerminst uit. Door de keuken en badkamer op te knappen of te investeren in de verduurzaming van de woning, neemt de woningwaarde toe. Dit kan het op termijn makkelijker maken om de woning te verkopen. Een verhuizing kan op die manier alsnog een optie voor je worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie