Afbeelding
Foto door Joe Caione via Unsplash

Hoe maak je je tuin tot een heerlijk huisje voor alle dieren deze lente?

2 april 2024 om 11:17 Partnercontent

Een plek waar mens én dier tot rust kan komen? Met een paar aanpassingen in je tuin kan je dat eenvoudig mogelijk maken. Vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren vinden zo een plek in jouw tuin, een locatie waar ze zich fijn voelen en kunnen gedijen. Zeker in tuinen waar nog weinig groen aanwezig is en veel verstening is, kunnen simpele veranderingen worden gedaan zodat de tuin een heerlijk huisje wordt voor alle dieren in de buurt.

Groene diversiteit

Het misschien een ‘obvious’ tip, maar met veel planten en bomen in je tuin, kan je verschillende soorten dieren naar je tuin trekken. Het belangrijkste is om een rijke mix te hebben van groene, dus niet alleen maar hetzelfde te planten. Zo kan het een goed idee zijn om inheemse plantensoorten te plaatsen omdat deze een voedselbron vormen voor verschillende dieren. Zeker voor bijen en vlinders zijn er specifieke planten die zij erg lekker vinden en dus op af komen. Denk hierbij aan beemdkroon, guldenroede, en salie. Ook kan je waterbakjes en pindaslingers plaatsen voor de vogels in je tuin, of een insectenhotel. Reptielen en kleine dieren vinden het verder heerlijk om te schuilen onder een stapel stenen of houtblokken.

Wat lekkers te eten

Zoals net al even werd benoemd, is het aanbieden van water en voedsel voor dieren essentieel om ze naar je tuin te kunnen trekken. Dit kan je op veel verschillende manieren doen. Zo kan je een vogelbad plaatsen of een kleine waterfontein plaatsen als plek waar de dieren zich kunnen wassen en wat kunnen drinken. Naast het installeren van drinkplekken, kan je ook allemaal lekker in je tuin leggen waar dieren van kunnen eten. Zo kan je noten en zaden neerleggen voor vogels. Dit kan je doen door middel van een vogel voerbak of juist een vogelhuisje. Zo kan je terwijl je op prachtige tuinbanken zit, genieten van de vogelgeluiden en andere dieren die gezellig door je tuin kruipen.

Natuur-en milieuvriendelijk

Bij alle aanpassingen die je in je tuin gaat doen, is het belangrijk om rekening te houden met de natuur en het milieu. Zo ondersteun je de dieren en het gehele ecosysteem. Daarom is het belangrijk om pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden, en juist te kiezen voor biologische en natuurlijke methodes die de bodem verbeteren. Laat bijvoorbeeld bladeren liggen om de bodem te beschermen en tegelijkertijd een schuilplaats te bieden aan insecten. Maak je tuin eenvoudig compleet door een ligbed voor in de tuin te installeren, zodat je lekker achteruit kan liggen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie