Afbeelding
Foto door Christian Wiediger via Unsplash

GmbH: hoe werkt het precies?

29 februari 2024 om 10:11 Partnercontent

Overweeg je om een onderneming op te starten in Duitsland? Dan kan het zijn dat je wel eens op de term ‘GmbH’ bent gestuit. Maar wat is dat nou precies? En hoe werkt het? Deze vragen en meer gaan we beantwoorden in dit artikel. Laten we kijken of het oprichten van een GmbH iets is voor jou!

Wat betekent ‘GmbH’?

De term GmbH is een Duitse afkorting, die staat voor ‘Gesellschaft mit beschränker Haftung’. Als je dit letterlijk vertaalt, betekent dat ‘vennootschap met beperkte aansprakelijkheid’. Je zou de GmbH een beetje kunnen vergelijken met wat wij hier in Nederland een besloten venootschap noemen, oftewel een bv. Net als bij een bv, wordt de eigenaar van de Duitse GmbH niet met zijn privévermogen aansprakelijk gesteld. Een GmbH is juridisch geheel zelfstandig en kan hierdoor ook met derden in zee gaan.

Net als de bv, is de GmbH een veel gekozen type onderneming in Duitsland. Hierbij zijn het niet alleen Duitsers die een GmbH oprichten, maar ook opvallend veel Nederlanders. Dit wordt niet alleen gedaan door beginnende ondernemers, maar ook door bestaande bedrijven. Bij uitbreiding naar het buitenland is voor velen Duitsland de eerste logische stap.

GmbH oprichten

Wanneer je een GmbH wil oprichten, dien je je in te schrijven bij de Duitse IHK. Dit staat voor Industrie- und Handelskammer. Deze instantie is een soort van Kamer van Koophandel Duitsland. De IHK kent enkele voorwaarden waar je aan dient te voldoen voordat je een GmbH op kan richten.

Dit zijn enkele standaard gegevens, zoals de naam van de GmbH, wie de directeur en eventuele aandeelhouders zijn, en wat het doel is van de zaak. Het adres dat je dient op te geven, moet Duits te zijn, dus let daar goed op. Daarnaast dient er een startkapitaal te zijn. Dit is een bedrag van € 25.000,-. 

Voordelen van een GmbH

Voor je kan bepalen of het oprichten van een GmbH iets is voor jou, is het handig om eerst de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. We beginnen met de voordelen. En daarmee kunnen we direct al stellen dat het een groot voordeel is dat Duitsers eerder zaken met je zullen doen dan wanneer je een Nederlandse onderneming hebt. Het klinkt voor ons misschien raar, maar voor Duitsers is het aantrekkelijker om zaken te doen met Duitsers.

Een ander voordeel is dat het in Duitsland erg eenvoudig is om personeel aan te nemen – en hun contract ook weer op te zeggen. Bovendien perk je financieel risico in, doordat je Duitse GmbH losstaat van je Nederlandse bv. Mocht er dus iets misgaan, dan zal je bv hier niet de dupe van worden. Maar bovenal geniet je natuurlijk ook van de lagere btw-tarieven die er in Duitsland zijn.

De nadelen

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen. De eerste is dat het oprichten van een GmbH kosten met zich meebrengt waar je rekening mee dient te houden. Zo dien je onder andere minstens € 12.500,- te investeren bij opstart. Daarnaast kan het ook complex zijn om in Duitsland een bedrijf te runnen. Denk bijvoorbeeld aan je accountant; die moet op de hoogte zijn van hoe Duitse boekhouding werkt. Deze problemen zijn op te lossen door voldoende onderzoek te doen, maar hier gaat natuurlijk tijd in zitten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie