Afbeelding
Foto van Barry D via Pixabay

Kies een duurzame vloer voor je woonkamer

9 februari 2024 om 13:07 Partnercontent

Het inrichten van een huis is een leuke klus maar het kan je ook veel hoofdbrekens geven. Want het kan best veel keuzestress geven welke meubels je gaat kopen en hoe je de aankleding van de ruimte gaat aanpakken. Er is heel veel keus in vloeren een wandbekleding. De tijd dat er behang op de muren ging en tapijt op de vloer ligt inmiddels al heel wat jaren achter ons. Vandaag de dag kiezen we liever iets dat langer meegaat. Je huiskamer duurzaam inrichten is helemaal van deze tijd. Door te kiezen voor een harde vloer hoef je daar in veel gevallen de komende tien tot vijftien jaar niet over na te denken.

Wat leg je op de vloer?

Voor welk type vloer je kiest hangt allereerst af van je persoonlijke voorkeur. Wat de één een mooie vloer vindt, daar heeft de ander de nodige bedenkingen bij. Het hangt er ook vanaf wat voor ondervloer er ligt. Niet elk type vloer is bijvoorbeeld geschikt om op een houten ondervloer te leggen. Veel oudere huizen uit de jaren 50 en 60 of ouder hebben houten vloeren. Daar kun je wel iets aan doen door de vloer te egaliseren. Voor sommige typen vloeren is het nodig om de vloer te egaliseren. Ook al lijkt hij er voor het oog glad en strak uit te zien, de kans is groot dat er hoogteverschillen zijn. Dit kan leiden tot een vloer die niet mooi strak ligt of tot vloerdelen die beschadigd raken omdat ze niet geheel vlak liggen. Egaliseren is niet nodig als je kiest voor een gietvloer, omdat die zich uiteraard voegt naar de ondergrond.

Een vloer in patroon leggen

Als je iets anders wilt dan de vloer in rechte banen leggen dan kun je kiezen voor de visgraat legmethode. Die vraagt wel wat meer vaardigheid. Online zijn video’s te bekijken waarin wordt uitgelegd en voorgedaan hoe je een visgraatvloer pvc legt. Als je geen ervaring hebt met het leggen van vloeren is het meestal een veiligere keuze om het leggen aan een vakman uit te besteden. Als het leggen eenmaal fout gaat is de kans groot dat het hele project opnieuw moet en dan is het de vraag of je al het materiaal onbeschadigd weer kunt hergebruiken. .

Een vloer onderhouden

Een harde vloer vraagt een stuk minder onderhoud en gaat desondanks langer mee. Een parketvloer moet je eens in de paar jaar behandelen met olie om het hout te beschermen. Een laminaatvloer heeft die behandeling niet nodig. Bovendien is het reinigen zeer eenvoudig. Je kunt de vloer stofzuigen en vervolgens dweilen met koud water of water met een mild schoonmaakmiddel. Vlekken in een houten vloer moet je wel snel verwijderen omdat de vlek anders in de vloer trekt en niet meer of alleen met veel moeite verwijderd kan worden. Alle soorten harde vloeren zijn prima geschikt voor vloerverwarming, wat weer gecombineerd kan worden met aansluiting op een warmtenet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie