Farel College al vijftig jaar een wereldschool

27 september 2022 om 15:57 Overig Deel je nieuws

Het Farel College viert dit jaar dat de school vijftig jaar bestaat. Sinds de oprichting maakte de school een enorme ontwikkeling door. Wat gebleven is, is dat het Farel een school is met aandacht voor iedereen. Leerlingen krijgen veel mogelijkheden om over hun grenzen heen te kijken. Internationalisering en onderzoek zijn belangrijke pijlers van het onderwijs op het Farel. Dat het ook voor medewerkers een fijne school is, blijkt uit het feit dat ze vaak lang op het Farel werken. Rector Gijs van Andel zegt over het Farel: “Ik heb het Farel afgelopen maanden leren kennen als fijne community. Oog hebben voor elkaar en maatschappelijke betrokkenheid zit in het DNA van het Farel.”

Geschiedenis

In 1972 startte het Farel College met acht noodlokalen aan het Elkerlijkpad in Amersfoort. Twee jaar later wordt de huidige locatie aan de Paladijnenweg geopend. In 1990 fuseert de school met de Andreas Mavo en in 1997 met Mavo Sytwende in Bunschoten-Spakenburg (tegenwoordig het Oostwende College). Vanaf 2013 wordt er ook onderwijs verzorgd op de Farel Academy aan de J.P. Sweelinckstraat, een plek voor vernieuwend onderwijs. 

Onbegrensd leren

De Farel-slogan ‘onbegrensd leren’ komt tot uiting in uitwisselingen met buitenlandse scholen, deelname aan en Erasmus+ en Edukans Going Global. Veel enthousiasme is er ook voor FAMUN, de geheel door Farel-leerlingen georganiseerde internationale conferentie Farel Model United Nations. Het Farel startte in 2006 met tweetalig onderwijs voor 15 leerlingen. Dit schooljaar koos meer dan de helft van alle nieuwe brugklassers voor het TTO-programma.

Onderzoekende houding

Aandacht voor wetenschap is belangrijk op het Farel College. Dit stimuleert om net even verder na te denken, om niet te snel te oordelen en om vragen te stellen. Vaardigheden die in een complexe samenleving onmisbaar zijn. De school besteedt daarom extra tijd en aandacht wetenschapsoriëntatie. Daarnaast hebben leerlingen via diverse talentprogramma’s de mogelijkheid om zich te verdiepen in onderwerpen buiten het reguliere schoolprogramma.

Viering jubileum

Dit schooljaar wordt door leerlingen en medewerkers op verschillende dagen feestelijk stil gestaan bij het jubileum. Zo wordt een lange Farel-traditie van musicaluitvoeringen dit schooljaar vervolgd met de musical ‘Heathers’. De leerlingen worden hierbij begeleid door de schoolband.

Voor oud-leerlingen en oud-medewerkers is er op zaterdag 15 oktober een reünie. Aanmelden hiervoor kan via https://www.farel.nl/nieuws/50-jaar-farel-reunie/.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie