Afbeelding
FotoVanDenderen
Column

Boos en blij

6 augustus 2020 om 13:47 Overig

,,Ruim de rotzooi achter je reet op!” denk ik pisnijdig als we langs de Eem fietsen. Nog bozer word uw stukkiesschrijver, tijdelijk vuilnisman op zondagmorgen, als hij zijn brugwachtersdienst start met een opruimactie op de kade van de Eemhaven. Vuilnisbakken puilen uit, de steiger ligt bezaaid met plastic, blik, lege flessen, etensresten en afgedankte mondkapjes. Loop bij restaurant Dara naar binnen, vraag om een grote vuilniszak waar ik al het achtergelaten afval inprop. De zak is niet meer te tillen, zet ‘m neer naast de vuilcontainer bij restaurant Merlot.

Boos word ik als een hondeneigenaar zijn hond laat schijten op het Eemplein onder een boom, het lekker laat liggen stinken zonder het op te ruimen. Ben gestopt met mensen aan te spreken. Lees net dat twee mannen in Gouda ernstig zijn mishandeld als ze een groep jongeren vragen hun troep op te ruimen.

Blij ben ik als ik op vrijdagmiddag bij het afscheid van Ria Gevers, oud-uitbaatster van Stadsbrouwerij De Drie Ringen, haar gezicht zie stralen als ik op tafel een vrolijk geurig vaasje bloemetjes neerzet. Wens haar een gelukkig leven met nieuwe liefde Frans, drink een glas op hun gezondheid. Wat later in de week word ik weer blij als ik de nieuwe Ria ontmoet in de brouwerij. Zijn naam is Toon Sterrenburg, is niet zo lekker bruin als Ria, iets minder slank maar wel een goede gastheer, ontvangt mij met een hartelijke groet (elleboog), vertelt dat er voorlopig niets gaat veranderen. Er zijn echter wel plannen voor de toekomst waar hij later op terugkomt. Personeel met Annet, Bas, Esra en Stejsi blijven de vertrouwde gezichten. Bourgondische bitterbal en eitje tikken blijven.

Waar ik ook blij van werd was de fraaie folder van theater Flint waarin directeur Harold Warmelink mij welkom terug wenst, ons vreselijk heeft gemist. Nou Harold, wij hebben je (jullie) ook gemist, zijn blij dat op 17 augustus de kaartverkoop start voor ons als ‘Vrienden van Flint’.

Ook begint uw stukkiesschrijver, lichtgestoord door honderden fruitvliegjes, vreselijk te verlangen naar alle festivals die COVID-19 ons deze zomer al door de neus heeft geboord. Geen Dias Latinos, Gaypride, Jazz, Lepeltje/Lepeltje, Into the Woods, Hooglands Dorpsfeest, zo kan ik wel effe doorgaan. Er is echter licht aan het einde van de tunnel. De knusse muzieksessies in Flint zijn een succes. In De Nieuwe Stad gaan kleine stadsterrasfestivals van start. Kunst/Cultuur krijgen volop de ruimte.

Word ook héél blij van het gezellige Struinen in de Tuinen op 7 september. Optredens in tuinen van bewoners met podium voor lokaal muzikaal talent, cabaret, dichters, en niet onbelangrijk, drankjes en hapjes. Wat zullen tuineigenaren voor lekkernijen op tafel zetten. Ga ik voor een onbekend (mis)baksel, proef ik zelfgemaakte vegetarische groentetaart, neem ik een gezonde wortel met dipsaus of prik ik een stukkie ouwe kaas met olijfje!

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie