Organist Gert van Hoef speelt op het zeer recent gerestaureerde Elbertse orgel.
Organist Gert van Hoef speelt op het zeer recent gerestaureerde Elbertse orgel. John van KleefArtistic Solutions Gouda ***ALL RIGHTS RESERVED*

Nieuwjaarsconcert door Sint Caecilia

30 december 2019 om 06:15 Muziek

HOOGLAND Muziekvereniging Sint Caecilia verzorgt op zondagmiddag 5 januari 2020 een nieuwjaarsconcert in de Sint Martinuskerk in Hoogland. Dirigent Arjan Dunning gaat ervoor zorgen dat het fanfareorkest een sprankelend en een feestelijk concert gaat geven om het nieuwe jaar te beginnen. Het fanfareorkest treedt samen op met organist Gert van Hoef. Hij is dé solist tijdens dit bijzondere concert. Hij speelt op het zeer recent gerestaureerde Elbertse orgel een aantal stukken, zoals de Organ Symphony van Camille Saint Saëns. In dit stuk hoor je het zeer bekende 'If I Had Words' dat bekend is geworden door Scott Fitzgerald & Yvonne Keeley.

De Barneveldse Gert van Hoef (25 jaar) is een veel gevraagde organist die regelmatig in ons land speelt en zelfs in het buitenland, zoals recentelijk in Alaska. ,,Ik geef veelal soloconcerten en af en toe speel ik met andere muziekinstrumenten samen, waaronder straks met het prachtige fanfareorkest van Sint Caecilia. Naast mijn optredens geef ik ook privéles voor piano en orgel." Gert is concertorganist en dat betekent dat hij op vele pijporgels kan spelen, want iedere monumentale kerk heeft zijn eigen orgel. ,,Ik neem deze onderhanden en ga de te spelen muziek instuderen. In mijn concerten is Bach vaak aanwezig." Hij speelt van klassiek tot aan Nederlandse koraalmuziek en van barok tot romantisch Frans.

ORGELMUZIEK Is orgelmuziek nog wel populair? ,,Orgelmuziek is wel voor een bepaalde doelgroep, want 'algemeen Nederland' loopt niet weg met een orgel. Dit komt ook een beetje doordat dit muziekinstrument veelal verbonden is aan een kerk en daar ontmoet ik veelal kerkgangers. In die doelgroep is orgelmuziek zeker hot! Maar ik wil wel opmerken dat door het moderne YouTube, orgelmuziek nu andere belangstellenden trekt. Zij hebben soms nog nooit orgelmuziek gehoord en het is dan voor hen een ware openbaring." Arjan Dunning vindt het nieuwjaarsconcert een prachtige traditie. ,,Twee jaar geleden heeft het fanfareorkest ook een geweldig en succesvol concert gegeven. Dat gaan we dit jaar dunnetjes over doen!"

JONGE MUZIKANTEN Er zijn volgens Arjan naast gelijkenissen tussen orgel en fanfare, maar ook tussen de organist Gert van Hoef en het fanfareorkest van Sint Caecilia. ,,Gert is een gerenommeerde organist en internationaal bekend. Bijzonder dat hij gezien zijn jonge leeftijd nu al heel veel heeft bereikt. Sint Caecilia bestaat al meer dan negentig jaar, maar binnen het fanfareorkest hebben we heel veel jonge muzikanten die even oud zijn als Gert. Het is gewoon fantastisch om met zoveel jonge mensen samen muziek te maken. En ik zet dit orgeltalent uit Barneveld graag in de spotlights. Het is de uitgelezen kans om deze combinatie van talenten te ontmoeten en gewoon waanzinnig om dit te horen!"

ST. MARTINUSKERK Het Nieuwjaarsconcert van muziekvereniging Sint Caecilia is op zondag 5 januari in de St. Martinuskerk in Hoogland. Aanvang is om 15.00 uur. De kerk is open vanaf 14.30 uur. De toegang is gratis, na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie