De kinderen tijdens één van de repetities voorafgaand aan het concert.
De kinderen tijdens één van de repetities voorafgaand aan het concert. Yonna Huisman

Bijzonder kerstconcert met kinderen

11 december 2019 om 07:15 Muziek

NIEUWLAND In aanloop naar kerst geven het harmonie- en studieorkest van de Koninklijke Amersfoortse Muziekvereniging een bijzonder concert. De muzikanten gaan optreden met ruim vijftig basisschoolkinderen.

Charella Hulsbosch

Elna Lerk en Yfke Blokhuis zijn moeder en dochter, staan allebei voor de klas op basisscholen in Amersfoort én zijn allebei actief voor de oudste muziekvereniging van Amersfoort. ,,Ik kan me niet anders herinneren dan dat mijn ouders naar het harmonieorkest gingen. Ik wilde vroeger heel graag piano spelen maar op een gegeven moment wilde ik ook bij het orkest, dus ging ik op zoek naar een ander instrument. Zo ben ik er ook ingerold", vertelt Blokhuis. De Koninklijke Amersfoortse Muziekvereniging bestaat inmiddels 130 jaar en is dit jaar bezig aan het jubileumjaar en daar hoort een reeks jubileumconcerten bij.

OPROEP De ondernemende dames kwamen op het idee om een concert te organiseren waarbij basisschoolleerlingen een rol spelen. Voor de speciale avond gaat de vereniging de samenwerking aan met basisscholen De Malelande in Nieuwland en De Breede Hei in Kattenbroek. Op de scholen deden ze een oproep. In eerste instantie kwamen daar zes reacties op, maar toen de kinderen elkaar enthousiast maakten, ging het balletje rollen. Blokhuis: ,,Ik heb voor de kinderen die mee willen doen gelijk de maandagmiddag vrijgemaakt in mijn agenda. Die middag oefen ik nu met de leerlingen van de Malelande en daarnaast repeteren we nog drie keer met alle kinderen en de muzikanten."

Een dergelijk muziekproject is best bijzonder, want muziekles is niet op elke basisschool vanzelfsprekend. Soms hangt het er maar net van af welke leerkracht je voor de klas hebt. Lerk vertelt trots: ,,Maar inmiddels staat ze er wel om bekend. Als je bij juf Yfke komt, dan krijg je muziekles."

NIET SAAI Moeder en dochter laten kinderen dagelijks kennismaken met muziek en dat vinden ze het leukst om te doen, maar ze zien het concert ook als manier om het verkeerde beeld dat heerst over harmonieorkesten een beetje recht te trekken. ,,Het staat vaak ook bekend als een beetje saai, maar dat is het totaal niet. " Zo staat er voor de kinderen onder andere een 'poppy' kerstsong gepland, geen standaard Last Christmas of Jingle Bells. Lerk: ,,Ik had twee liedjes op het oog uit een lesmethode die ik veel gebruik. Dat zijn geen standaard kerstliedjes, maar ze vallen goed in de smaak bij de kinderen. We geven dit weekend ook geen standaard kerstconcert of concert speciaal voor kinderen. We willen een keer iets anders doen voor het publiek."

Zaterdag 14 december staan er onder leiding van dirigent Jeroen Drenth, naast het volledige harmonie- en studieorkest, ruim vijftig kinderen voor het publiek in de Boogkerk in Nieuwland. Entree voor het concert is 10,- euro, voor kinderen tot en met 12 jaar 5,- euro. Het belooft een onvergetelijke avond te worden, voor publiek maar vooral ook voor de kinderen: ,,Hoe vaak kun je als kind op de basisschool nou zeggen dat je een concert hebt gegeven met een orkest?"

De kinderen tijdens één van de repetities voorafgaand aan het concert.
De kinderen tijdens één van de repetities voorafgaand aan het concert.
De kinderen tijdens één van de repetities voorafgaand aan het concert.
Charella Hulsbosch
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie