Carlo, Bianca, Sebastiaan en Marc zamelden geld in voor drie AED's in de wijk Nieuwland.
Carlo, Bianca, Sebastiaan en Marc zamelden geld in voor drie AED's in de wijk Nieuwland. Rob Croes

‘Een AED in de buurt, dat voelt toch prettig’

30 november 2022 om 09:30 Maatschappelijk

AMERSFOORT Je hoopt hem nooit te gaan gebruiken maar je weet het maar nooit; een AED. Door een mooie samenwerking tussen buurtbewoners, die elkaar tot voor kort niet kenden, werden er maar mooi drie AED’s in Nieuwland Noord gerealiseerd. 

Bianca en Carlo hebben tussen de lockdowns door in het voorjaar van 2021 een reanimatiecursus gevolgd. ,,We vonden al een tijd dat we dat gewoon moesten doen. Na die cursus hoorden we dat er in Nieuwland te weinig AED’s waren. Nieuwland bleef ten opzichte van de rest van Amersfoort achter. Dat liet ons niet los. Daar moesten wij wat aan doen! Zo kwamen wij in contact met Henk Pijper van reanimatienetwerk Amersfoort. Hij gaf ons aan dat Marc Roza, van een paar straten verder, ook met hetzelfde initiatief bezig was. Henk koppelende ons aan elkaar. Na een buurtoproep van Marc sloot ook Sebastian Pluijmert zich bij ons aan. Actieve buurtbewoners Ronnel en Susanne, medebestuurslid van RNA, sloten zich eveneens aan. Op een avond onder het genot van cake met koffie besloten we om samen door te gaan pakken. Nieuwland Noord moest hartveilig worden! Tot die avond waren we wildvreemden voor elkaar maar al snel waren we ‘AED’ maatjes en pakten we door. We gingen niet voor éen AED maar voor drie AED’s in de buurt. Samen zou dit moeten lukken”, aldus Carlo van der Linden.

Naast subsidies van het Wit-Gele Kruis, het Reanimatie Netwerk Amersfoort en het buurtbudget was er nog geld uit de buurt nodig

DOORZETTEN EN DOORPAKKEN ,,We bleken allemaal uit hetzelfde hout te zijn gesneden. We kwamen snel in actie om met folders buurtbewoners te informeren en te vragen om een bijdrage voor een AED in de buurt. Naast de subsidie van het Wit-Gele Kruis, het Reanimatie Netwerk Amersfoort en het buurtbudget was er nog geld vanuit de eigen buurt nodig. In weer en wind belden we vol goede moed aan bij buurtbewoners. Daarbij kwamen er geregeld mooie gesprekken op gang, het onderwerp raakte mensen. Buurtbewoners die zelf een reanimatie hadden meegemaakt of mensen hadden verloren. We kregen complimenten over het initiatief maar helaas werden we ook weleens genegeerd. Dan werd de deur niet eens opengedaan, bleven bewoners zichtbaar zitten of werd de deur gelijk voor onze neus dicht gedaan. Waarschijnlijk dachten mensen dat we wat wilden verkopen. Als we de kans kregen om uitleg te geven werd de negatieve houding van bewoners al snel anders. Dan hoorden wij; wat goed dat je zo volhardend was, ik wilde eigenlijk niet opendoen. Nu ben ik erg blij dat ik de deur toch open heb gedaan. Het gaf ons een goed gevoel dit te doen. Zelfs de kinderen haakten aan. Zo werd het een echte buurtactie. De website met donaties heeft ons lang in de greep gehouden, zouden we het halen? Ja, de actie werd al in een hele korte tijd een succes. De drie AED’s konden besteld worden. Zelfs nadat we het streefbedrag hadden gehaald, ontvingen we nog berichten dat er mensen geld wilden storten. Zo zie je, het leeft in de buurt. Iedereen die heeft bijgedragen of heeft geholpen willen we van harte bedanken. Een goed hart van buurtbewoners past bij een hartveilige buurt. Samen hebben we het toch maar mooi geregeld”, zegt Bianca van der Linden.

De drie AED’s hangen op de locaties: Gele Plomp 68, buitenmuur van wooncomplex Nieuw Amer aan het Parnaskruid 85-139 en Wildemanskruid 22.

TEKORT AAN BURGERHULPVERLENERS ,,Reanimatienetwerk Amersfoort streeft ernaar om heel Amersfoort hartveilig te maken. Daarvoor is een AED nodig binnen de zes minuten grens. Door zo snel mogelijk te starten met de reanimatie wordt de overlevingskans substantieel verhoogd. Daarbij is een grote rol weggelegd voor burgerhulpverleners. Er is een groot tekort aan burgerhulpverleners in Amersfoort. Wil je helpen? Meld je aan bij HartslagNu. Wil je een cursus volgen? www.reanimatiecursus-amersfoort.nl.”

door Bianca van der Linden-Snel

Dit artikel is voor en door Nieuwlanders gemaakt en wordt aangeboden door de werkgroep communicatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie