Winnaars in de categorie 'veiliger fietsen': De Fietsende Kikkers van School op de Berg uit Amersfoort.
Winnaars in de categorie 'veiliger fietsen': De Fietsende Kikkers van School op de Berg uit Amersfoort. Provincie Utrecht

Teams van basisscholen School op de Berg en Paulusschool winnen fietshackathon

27 juni 2022 om 14:52 Maatschappelijk

AMERSFOORT De Fietsende Kikkers van School op de Berg uit Amersfoort en Fietsstalling Wrappers van de Paulusschool uit Utrecht zijn tot winnaars uitgeroepen van de kinderhackathon Jouw Allerbeste Fietsidee. In stadion Galgenwaard heeft de jury hun ideeën gekozen als slimste en creatiefste oplossing voor respectievelijk veiliger en vaker fietsen.

,,Kinderen houden van fietsen en zijn heel erg creatief. Hun inzichten kunnen ons helpen om het fietsen nog leuker te maken en nog veiliger. In Utrecht hebben we al het oudste fietspad van Nederland, op de Maliebaan. Hoe mooi zou het zijn als we straks mede dankzij ideeën van kinderen ook het veiligste fietspad van Nederland hebben! De winnende ideeën van vandaag gaan daar zeker aan bijdragen”, aldus gedeputeerde Arne Schaddelee.

Hoe mooi zou het zijn als we straks mede dankzij ideeën van kinderen ook het veiligste fietspad van Nederland hebben!

De Fietsende Kikkers combineren veiligheid met fun: een afgescheiden fietspad waarin een groene plantenhaag wordt gecombineerd met vrolijk gekleurde lampjes die reageren op sensoren en op zonne-energie werken. De Fietsstalling Wrappers willen fietsstallingen elk seizoen een andere, frisse uitstraling geven gecombineerd met een app die de snelste route naar een stalling plus allerlei tips geeft.

VROLIJKE TWIST De provincie Utrecht gaat de komende tijd de haalbaarheid van de winnende ideeën in kaart brengen om tot uitvoering te komen, waarbij de kinderen betrokken blijven. De ideeën zijn gejureerd door Ewoud Vink (provincie Utrecht), Laurens Hitman (SportUtrecht), Arjen Klinkenberg (Fietsersbond) en Jelle Bakker (fietsburgemeester van Utrecht). ,,Kinderen zijn enorm betrokken bij hun fietsomgeving en geven een vrolijke twist aan nieuwe, creatieve oplossingen. Fietsen moet wat hun betreft niet alleen veilig, maar ook leuk zijn”, aldus juryvoorzitter Ewoud Vink.

Kinderen uit de groepen 7 en 8 van de deelnemende scholen DeBuut (Soest), School op de berg (Amersfoort) en St. Dominicusschool en Paulusschool (Utrecht) zijn de afgelopen maanden aan de slag gegaan met ideeontwikkeling. Hiervoor hebben ze uitgebreid lesmateriaal ontvangen over vaker en veiliger fietsen. Volgens de leerkrachten zijn de kinderen zeer betrokken bij de fiets als duurzaam vervoersmiddel. ,,Kinderen zien de fiets als prima alternatief voor de auto, maar vinden ook dat fietspaden en routes veiliger moeten worden. Daar hebben ze heel concrete ideeën over, waardoor fietsen ook leuker wordt voor iedereen”, vertelt juf Nienke Engels van de Paulusschool.

DESIGN THINKING De hackathon, een samentrekking van ‘hack’ en ‘marathon’, is een brainstormmethode om onder tijdsdruk tot nieuwe oplossingen te komen. Aan de hand van design thinking – bedenk een oplossing voor een probleem van een willekeurig persoon – hebben de 300 deelnemende kinderen stap voor stap hun beste ideeën uitgewerkt en gepresenteerd in Galgenwaard.

De hackathon komt voort uit de challenge ‘Wat zou jij in het Nationaal Toekomstbeeld Fiets willen zetten?’ van de provincie Utrecht en Utrecht Bike Community. Het winnende idee ‘Kinderen springen op de fiets’ van Martin Verspeek is nu uitgevoerd als kinderhackathon. Het Nationaal Toekomstbeeld Fiets én Regionaal Toekomstbeeld Fiets laten zien welke investeringen in fietsinfrastructuur en fietsstimuleringsmaatregelen op de korte en lange termijn nodig zijn op landelijk, regionaal en lokaal niveau. Vanuit de provincie en gemeenten is hard gewerkt aan een eerste aanzet voor de provincie Utrecht. Daarnaast is input van andere professionals ook zeer waardevol. Met die reden heeft de Utrecht Bike Community eerder dit jaar een prijsvraag uitgezet met de vraag: ‘Wat zou jij in het Nationaal Toekomstbeeld Fiets zetten?’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie