Afbeelding
Gemeente Amersfoort

Amersfoort in de race voor titel meest toegankelijke gemeente van Nederland

Maatschappelijk

AMERSFOORT Wethouder Cees van Eijk nam maandag samen met ervaringsdeskundige Brenda van Coevorden een gouden envelop aan van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarmee doet Amersfoort vanaf nu mee aan de landelijke verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Iedereen in Nederland kan door te stemmen meebepalen welke gemeente de winnaar wordt. De gemeente die het meest toegankelijk is voor mensen met een beperking of chronische ziekte ontvangt de eretitel op 7 oktober.

Van Eijk, wethouder toegankelijkheid & diversiteit: ,,In Amersfoort vinden we het belangrijk dat iedereen, met of zonder beperking, mee kan doen in onze stad. Samen met een team ervaringsdeskundigen, en andere partners in de stad zetten we hier stevig op in. We hebben oog voor het toegankelijker maken van de openbare ruimte, gebouwen, maar ook bijvoorbeeld culturele voorzieningen, sport, onderwijs, vervoer, zorg en werk.”

De verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederlands is een initiatief van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). De verkiezing werd voor het eerst georganiseerd in 2018. Dit jaar vindt de tweede editie plaats. Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG: ,,Tijdens de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland kunnen gemeenten laten zien hoe zij zich hiervoor inzetten en inspiratie opdoen bij collega-gemeenten om de omgeving nog beter in te richten. Er wordt niet alleen een winnaar aangewezen, er is ook een aanmoedigingsprijs voor een gemeente die goed op weg is.”

Iedereen in Nederland kan meebepalen welke gemeente het meest toegankelijk is. In de eerste ronde kunnen alle Nederlanders een vragenlijst invullen om gemeenten inhoudelijk te beoordelen. Twaalf gemeenten gaan door naar de halve finale die bestaat uit een stemronde. De vijf finalisten zijn degene met de meeste stemmen. Een vakjury kiest in oktober uit de vijf laatste kandidaten de winnaar. Deze ontvangt de eretitel, een onderscheiding (ontworpen door kunstenaars met en zonder een beperking) en een speciale toeristische route, die voor iedereen toegankelijk is.

Klik hier om je stem uit te brengen.

Toegankelijk Amersfoort
Sinds 2016 maakt de gemeente samen met ervaringsdeskundigen jaarlijks een Agenda Amersfoort Toegankelijk. In dit actieplan staan acties en initiatieven om Amersfoort toegankelijker te maken. ,,Met elkaar verbeteren we het wonen, werken, leren en recreëren in onze stad voor inwoners met een beperking of chronische ziekte”, aldus de gemeente op haar website.

Voorbeelden van wat er gerealiseerd is in Amersfoort is: de actie ‘Houd de lijn vrij’ om inwoners te attenderen op het vrijhouden van geleidelijnen voor blinden en slechtzienden, de inclusieve speeltuin in Park Randenbroek die volledig toegankelijk is voor kinderen en begeleiders met een beperking, het beter toegankelijk maken van 28 openbare gebouwen, de actie ‘Gastvrij toiletgebruik’ in horeca, winkels en openbare gebouwen en een toilet op de Hof die 24 uur per dag open is. Zo hoeven mensen met bijvoorbeeld een maag, lever of darmziekte niet lang te zoeken naar een toilet tijdens een bezoek aan het stadscentrum.

Landelijk kreeg Amersfoort veel aandacht als eerste gemeente die op Koningsdag extra maatregelen zodat mensen met een beperking deze dag ongehinderd konden meebeleven, zoals een prikkelarme ruimte voor mensen met autisme. Vanwege alle extra voorzieningen op Koningsdag kreeg de gemeente een zogenoemde 3B certificering die de toegankelijkheidsprestatie aangeeft. Daarnaast was er ook landelijke en internationaal aandacht voor het Amersfoorts Xtra toegankelijk stembureau waar mensen met een visuele, auditieve, verstandelijke of lichamelijke beperking zelfstandig konden stemmen.

advertentie