Afbeelding
Theo Beumer

Gemeente richt extra toegankelijk stembureau in met stemmal en soundbox

25 februari 2021 om 16:19 Politiek

AMERSFOORT Tijdens de Tweede Kamerverkiezing op 15, 16 en 17 maart wordt in Amersfoort voor het eerst een extra toegankelijk stembureau ingericht. Deze stemlocatie, dat ‘Xtra toegankelijk bureau’ heet, maakt het voor mensen met een beperking mogelijk om volledig zelfstandig te stemmen. Het stembureau wordt bemand door stembureauleden die zelf een beperking hebben.

Vijf stembureaus voldeden niet aan de fysieke toegankelijkheidseisen, meldt de gemeente. Eerder meldde De Stad Amersfoort al dat er zestien extra stembureaus zijn en de gemeente dacht aan een drive-in stembureau en een mobiel stembureau voor bezoek aan tehuizen.

XTRA TOEGANKELIJK Kiezers met een visuele beperking kunnen op deze stemlocatie gebruikmaken van een stemmal en soundbox. De stemmal is een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes. Daarop zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. Met een koptelefoon krijgt men via de soundbox te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Ook voor mensen met een auditieve beperking wordt het stemmen op dit stembureau zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. De stembureauleden bieden op 17 maart de hele dag ondersteuning met gebarentaal.

Het Xtra toegankelijke stembureau wordt bemand door stembureauleden die zelf een beperking hebben. Dit zijn ervaringsdeskundigen met wie de gemeente Amersfoort samenwerkt. Het stembureau wordt ingericht in Stadscafé de Observant op Stadhuisplein 7. Het stembureau is alle drie de dagen geopend: 15, 16 en 17 maart. De komende tijd is de gemeente in overleg met de ervaringsdeskundigen voor de meest ideale inrichting van het stembureau. Alle ontwikkelingen met betrekking tot dit stembureau zijn te volgen via www.amersfoort.nl/verkiezingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie