Afbeelding
@ActiePieten/Facebook

Zwarte Pieten Actiegroep uit ongenoegen bij raadsvergadering

30 juni 2020 om 20:32 Maatschappelijk

AMERSFOORT De landelijke Zwarte Pieten Actiegroep (website) met op Facebook 3343 volgers heeft zich met een spandoek laten zien bij aanvang van de Amersfoortse raadsvergadering in de Prodentfabriek. 'Handen af van Zwarte Piet' is de insteek en daarmee protesteren zij tegen het besluit van de gemeente om alléén roetveegpieten in te zetten tijdens de intocht.

,,De gemeente Amersfoort gaat niet over de kleur; het volk gaat hierover. Chantage is strafbaar", schrijft de actiegroep op Twitter. ,,Wij zijn een groep burgers die de Nederlandse tradities hoog in het vaandel hebben staan. Wij komen allemaal uit verschillende delen van het land, om samen op te komen voor het behoud van de traditionele Zwarte Piet in Nederland. Ons doel is het behouden van de traditionele waarde van Zwarte Piet waarmee wij al vanaf jonge leeftijd mee zijn opgegroeid", stelt de groep - die voornamelijk in de Randstad actievoert - zichzelf voor.

De gemeente benadrukte eerder dat het besluit geldt voor pieten die meelopen met de centrale intocht en aanwezig zijn bij activiteiten van het sinterklaascomité. ,,Wij hebben er geen invloed op wat scholen of bijvoorbeeld ondernemers met hun etalage doen”, aldus burgemeester Lucas Bolsius in een uitgebreidere toelichting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie