Afbeelding
Mondriaanhuis Amersfoort

Gratis tentoonstelling ‘Special Artists meet Mondriaan’ op woonschip

16 oktober 2022 om 13:23 Kunst

AMERSFOORT Woonschip Robbedoes, ook wel bekend als de Mondriaanboot, ligt van vrijdag 28 tot en met zondag 30 oktober in de haven van Amersfoort. Op het schip is dan een kleine, op Mondriaan geïnspireerde tentoonstelling ‘Special Artists meet Mondriaan’ ingericht. De expositie is een samenwerking van het Mondriaanhuis met Special Arts. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

Special Arts is een landelijke stichting, die bevordert dat mensen met een beperking kunst kunnen beoefenen en hun talenten ontwikkelen. Kunstenaars die zijn verbonden aan de stichting hebben zich laten inspireren door schilderijen van Mondriaan. Zij gingen aan de slag met verf, maar ook met potlood, naald en draad en keramiek. 

EEMHAVEN Het resultaat is volgens de organisatie ,,een verrassende en tot de verbeelding sprekende expositie die een weekend lang in de Mondriaanboot te bewonderen is”. Het werk van de exposanten van Special Arts wordt getoond in combinatie met reproducties van schilderijen van Piet Mondriaan. Het schip ligt voor deze gelegenheid afgemeerd in de Eemhaven, ter hoogte van loopbrug het Sasje.

De Robbedoes is het woonschip van Anneke en Wim Robbertsen. Eind 2015 kochten zij dit schip, dat na een leven als werkend vrachtschip is omgebouwd tot een varend woonschip. Sinds september 2016 woont het stel op het water en ligt de Robbedoes meestal afgemeerd bij de vaste ligplaats aan de Havenweg in Amersfoort. Regelmatig gooit het echtpaar de trossen los om de vele mooie waterwegen te bevaren. 

KAJUIT Anneke heeft een Dromen-Durven-Doenboek geschreven over hun avontuur en is in het dagelijks leven onder meer gastvrouw van de bed & breakfast aan boord. Op dit moment is het schip af en toe te zien in de hitserie Oogappels, als woonplek van één van de personages in de serie. Vanwege Amersfoort als thuishaven en om het schip wat meer smoel te geven, schilderde Anneke een op Mondriaan geïnspireerde compositie op de kajuit. Sinds die tijd draagt Robbedoes de titel ‘Mondriaanboot’.

In het weekend van 28 tot en met 30 oktober is in samenwerking met de Amersfoortse Gidsen ook elke dag een Mondriaanwandeling te doen. Samen met de stadsgids gaan deelnemers ontdekken hoe Mondriaan en zijn familie leefden in Amersfoort en hoe de stad er toen uit zag. De wandeling is inclusief een bezoek aan de Special Arts galerie en het eindpunt is de ‘Mondriaanboot’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie