Afbeelding
PR

Amersfoortse schrijft multicultureel prentenboek

23 mei 2021 om 11:23 Kunst

AMERSFOORT De Amersfoortse schrijfster Monique Tekstra-van Lochem ontving donderdag het eerste exemplaar van haar nieuwste multiculturele kinderboek ‘Hé, wie ben jij?’. Het boek kwam vers van de pers uit het verre Azië, lag even in de file in het Suezkanaal, maar is inmiddels gearriveerd in de haven van Rotterdam. Een hele reis, die ook kinderen vanaf 3 jaar kunnen maken dankzij dit ontdekboek.

Hé, wie ben jij? is een prentenboek voor kinderen vanaf drie jaar, waarin twintig kinderen van over de hele wereld hen meenemen door hun leven. Een toegankelijke manier om jonge kinderen te laten kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen.

Tekstra-van Lochem: ,,Ik merkte dat ouders en leerkrachten het vaak lastig vonden om kinderen iets te vertellen over andere culturen of geloven, omdat ze er zelf ook niet veel van af wisten. En dus vertelden ze maar niets,” vertelt Monique. Daarom is Hé, wie ben jij? zo opgezet dat kinderen en hun ouders via de illustraties en tekst in het kort leren over hoe de twintig kinderen wonen, wat ze eten, met wie ze leven, welke feesten ze vieren, wat ze geloven, etc. Verschillende gezinssamenstellingen, culturen en religies komen aan bod.”

CULTUREN GEEN HOOFDROL Het idee van Hé, wie ben jij? werd enkele jaren geleden al geboren toen Monique’s eigen kinderen nog klein waren en zij hen aan de hand van kinderboeken wilde vertellen over alle mensen en culturen die zij, als cultureel antropoloog, tijdens haar reizen had ontmoet en ervaren. Ze ontdekte toen al dat er nagenoeg geen kinderboeken waren waarin mensen en hun cultuur, laat staan kinderen, de hoofdrol speelden. Vaak gingen de boeken over Afrika, Azië en Zuid-Amerika over de onhandige olifant, slimme aap of stoere tijger.

,,Juist wanneer je kinderen op jonge leeftijd laat kennismaken met verschillende culturen, gebruiken en tradities, worden dit de gewoonste zaken van de wereld. ‘Anders’ is dan niet meer onbekend of raar, maar juist bijzonder, leuk en eigenlijk heel normaal.”

De lancering van Hé, wie ben jij? vindt plaats op vrijdag 21 mei 2021, de door de VN uitgeroepen Internationale Dag van de Culturele Diversiteit.

Een aantal exemplaren van het boek en het bijbehorende memoryspel worden overhandigd aan de Stichting Samen die zich inzet voor kinderen die opgroeien in armoede in Nederland.

Hé, wie ben jij? is vanaf nu verkrijgbaar via hewiebenjij.nl én bij diverse boekhandels in Nederland en België. 

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie