Vanaf zaterdag te zien in Kunsthal KAdE: 'Vignette' van Kerry James Marshall, 2003, Defares Collection.
Vanaf zaterdag te zien in Kunsthal KAdE: 'Vignette' van Kerry James Marshall, 2003, Defares Collection. Kerry James Marshall

Voor het eerst in Europa: 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst

7 februari 2020 om 07:25 Kunst

AMERSFOORT Voor het eerst in Europa: 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst gebaseerd op storytelling. Vanaf 8 februari tonen bijna vijftig kunstenaars in Kunsthal KAdE de visueel overweldigende rijkdom van de zwarte cultuur.

Meer dan 140 bruiklenen, voornamelijk uit Amerika, zijn voor even in Amersfoort. Het werk van een groot deel van de kunstenaars was niet eerder in Nederland te zien. Maak kennis met de kernfiguren van de Afrikaans-Amerikaanse kunst en ontdek hun verhaal. De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Rob Perrée: ,,Zwarte Amerikaanse kunstenaars hebben veel belangrijks en veel moois te vertellen. Ze willen graag gehoord worden. In Nederland werden ze tot nu toe nauwelijks gehoord. Deze tentoonstelling biedt een unieke mogelijkheid om die schade in te halen.''

In Nederland werden zwarte Amerikaanse kunstenaars tot nu toe nauwelijks gehoordSTORYTELLING De slavernij heeft de orale traditie van storytelling versterkt in plaats van vernietigd. Tot slaaf gemaakten werd bewust educatie onthouden, omdat het hen mondig en opstandig zou maken. Dat verbod stimuleerde het vertellen van verhalen en het daarmee behouden van de Afrikaanse geschiedenis. De verhalen werden van generatie op generatie doorverteld. De tentoonstelling is ingedeeld in vijf samenhangende groepen: Harlem Renaissance, Post Harlem Renaissance, Civil Rights, Black Renaissance en Bloom Generation. De gemeenschappelijke deler van de verschillende kunstenaars is de noodzaak om zich uit te drukken. Daarmee wordt de belangrijke Afrikaanse traditie van storytelling in leven gehouden.

HARLEM RENAISSANCE 'Tell Me Your Story' start bij de Harlem Renaissance. In de jaren twintig maakten Afrikaans-Amerikaanse schrijvers, muzikanten en theatermakers furore in Harlem, wat zich in de periode daarna vertaalde in de beeldende kunst. Vandaag beleeft de rijkdom van de zwarte cultuur opnieuw een renaissance. In de Verenigde Staten zijn Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars zichtbaarder dan ooit. Glenn Lowry, de directeur van het MoMA (Museum of Modern Art in New York), noemt Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars de interessantste kunstenaars van het moment. De tentoonstelling plaatst de hedendaagse kunstenaars in de context van hun voorgangers. 'Tell Me Your Story' laat ons niet alleen kennismaken met de kernfiguren van de Afrikaans-Amerikaanse kunst, het leert ons ook hoe we verhalen vertellen en levend houden. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met daarin een kenschets van iedere deelnemende kunstenaar.

De slavernij heeft de orale traditie van storytelling versterkt in plaats van vernietigdAMERIKAJAAR De tentoonstelling, te zien vanaf 8 februari tot en met 17 mei, past in een drieluik over de Verenigde Staten in Kunsthal Kade in 2020. Aanleiding is de presidentsverkiezing op 3 november, een belangrijk moment in een politiek en sociaal gepolariseerd land. Tijdens de verkiezingen, in het najaar, maakt Kade een presentatie met als centrale vraag hoe het is om in deze tijden kunstenaar in de VS te zijn. In de zomer komt er een tentoonstelling over Art Activism in New York in de jaren 80, een decennium dat ook gekenmerkt werd door geëngageerde kunstenaars.

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie