Binnenkort te zien in KAdE: ‘Maquette for Quilting Time’ (1985) van Romare Bearden.
Binnenkort te zien in KAdE: ‘Maquette for Quilting Time’ (1985) van Romare Bearden. Detroit Institute of Arts

Een veelbelovend cultureel jaar voor de boeg

9 januari 2020 om 09:07 Kunst

AMERSFOORT Het komende jaar wacht de bezoeker volop boeiende tentoonstellingen en activiteiten in Museum Flehite, Kunsthal KAdE, het Mondriaanhuis en architectuurcentrum FASadE. Van Afrikaans-Amerikaanse kunst tot Spakenburgse Diva's. En van 75 jaar vrijheid tot de toekomst van de stad.

In Museum Flehite zijn tot en met 26 januari nog de tentoonstellingen 'Armando in Amersfoort' en 'Engelbert L'hoëst - 100' te zien. Vanaf 9 februari start 'Kunst uit Noord-Nederland – Hendrik Nicolaas Werkman e.a.', een expositie die nauw aansluit op de viering van 75 jaar vrijheid in Nederland. Hendrik Werkman (1882-1945) werd in de Tweede Wereldoorlog, drie dagen voor de bevrijding van Groningen, gefusilleerd door de Duitsers. Museum Flehite herdenkt hem met een expositie waarin onder meer zijn kleurrijke 'druksels' worden getoond. Daarnaast is er werk te zien van diverse andere Noord-Nederlandse kunstenaars. Alle werken zijn afkomstig uit de collectie Niemeijer-Hidding.

THEMAJAAR VS Voor Kunsthal KAdE staat 2020 in het teken van de Verenigde Staten. Aanleiding is de presidentsverkiezing op 3 november, een belangrijk moment in een politiek en sociaal gepolariseerd land. Eerste tentoonstelling in het drieluik is 'Tell Me Tour Story', te zien vanaf 8 februari. Vijftig kunstenaars tonen daarin de visueel overweldigende rijkdom van de zwarte cultuur. Meer dan 140 bruiklenen, voornamelijk uit Amerika, komen naar Amersfoort. Het werk van een groot deel van de kunstenaars was niet eerder in Nederland te zien. De tentoonstelling laat de bezoeker kennismaken met de kernfiguren van de Afrikaans-Amerikaanse kunst en hun verhaal ontdekken. 'Tell Me Tour Story' is samengesteld door gastcurator Rob Perrée.

TOEKOMST STAD Architectuurcentrum FASadE start het nieuwe jaar op dinsdag 28 januari in podium Fluor. Jonge ontwerpers uit de stad, die als 'De Jonge Honden' aan FASadE zijn verbonden, organiseren in samenwerking met studenten van de Hogeschool Utrecht een event over de Toekomst van de Stad. Stedenbouwkundige Jeroen Ruitenbeek geeft als supervisor van het gebied langs Eem en Spoor zijn kijk op de toekomst van Amersfoort en Jan-Willem Wesselink (Future City) neemt bezoekers mee in de mogelijkheden die de stad in de toekomst te bieden heeft. Daarnaast is er een gezellige netwerkborrel met een kaartspel over 'Designing for Controversies in Responsible Smart Cities' vanuit de Universiteit in Twente. Tickets via www.fasade.nl.

SPAKENBURGSE DIVA'S Het Mondriaanhuis toont t/m 8 maart de exposities '25 x 25 x 25' en '30 x 30'. Waarna op 15 maart 'Spakenburgse diva's in het Mondriaanhuis' opent. Sinds 2000 portretteert 'Het Wilde Oog' (kunstenaarsduo Hans Lemmerman en Inge van Run) vrouwen in traditionele Spakenburgse klederdracht naast werk van Nederlandse kunstenaars. Dit levert verrassende, vervreemdende en grappige beelden op. Het langlopende project wordt nu afgesloten met een tentoonstelling in het Mondriaanhuis, waarbij de Spakenburgse Diva's de dialoog aangaan met de grootmeester van de abstracte kunst.

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie