Een impressie van het geplande kunstwerk.
Een impressie van het geplande kunstwerk. Flehite

Nieuw kunstwerk Marlou Rutten eert grootmeester Caspar van Wittel

11 november 2019 om 11:22 Kunst

AMERSFOORT De 17de eeuwse kunstschilder Caspar van Wittel (1653-1736) wordt blijvend geëerd in zijn geboortestad Amersfoort. Hij maakte destijds naam in zijn tweede vaderland Italië. Hij schilderde het Rome, Napels en Venetië van zijn tijd tot in de kleinste details en zou Italiaanse schilders van stadsgezichten ook hebben beïnvloed, onder wie zelfs Canaletto.

Op het terras van Museum Flehite in Amersfoort komt het kunstwerk Obovaal, een eigen versie van een camera obscura van kunstenares Marlou Rutten. ,,Hoogstwaarschijnlijk gebruikte Van Wittel een camera obscura als hulpmiddel om details van stadsgezichten te kaderen en uit te lichten", aldus een woordvoerster van Flehite.

In Obovaal is straks continu de weerspiegeling van de beroemde Amersfoortse Koppelpoort te zien. ,,De magie schuilt in het live representeren van de werkelijkheid waardoor de illusie van een levend schilderij ontstaat. Het getoonde beeld zal nooit twee keer hetzelfde zijn want de werkelijkheid verandert constant", zo stelt het museum in het vooruitzicht.

De precieze afmetingen zijn nog niet vastgesteld. Het is de bedoeling dat het kunstwerk medio volgend jaar wordt onthuld. Het is een initiatief van de gemeente Amersfoort, die er 40.000 euro voor heeft uitgetrokken. De Amersfoortse Kunsthal Kade organiseerde begint dit jaar een veelgeprezen expo over Van Wittel.

Lijntekening van Veduta di Piazza del Popolo.
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie