Afbeelding
Charella Hulsbosch

Amersfoortse striptekenaar Mark van Herpen bedenkt superheld 'Sting'

24 oktober 2019 om 17:12 Mensen

AMERSFOORT Superheldenpakken, een flinke dosis actie en echte slechteriken: alle ingrediënten voor een spannend verhaal. Striptekenaar Mark van Herpen weet er alles van, want sinds kort is zijn eerste superheldenstrip Sting op de markt.

Charella Hulsbosch

Op zevenjarige leeftijd krijgt Mark van Herpen zijn eerste stripboek. Hij weet het nog goed, een stripboek van Batman en een van Suske en Wiske. Maar één van die boeken heeft duidelijk meer indruk gemaakt dan de andere. ,,Ik ben al van jongs af aan fan van superhelden," begint hij zijn verhaal, ,,Het enige dat ik me kan herinneren van het moment dat ik die boeken heb gekregen, is dat ik ook strips wil maken."

De jonge Van Herpen brengt uren door achter de tekentafel en wil niets anders dan strips tekenen. Tegenwoordig heeft hij een baan als grafisch vormgever bij Amerpoort, maar naast dat werk is hij zoveel mogelijk bezig met het maken van strips.

SUPERHELD Voor stripblad Eppo maakt hij een aantal jaar geleden een serie met de titel Hotel Nevelzicht. Maar die serie liep op zijn eind en het blad wilde in samenwerking met Van Herpen iets nieuws. En daar hoefde hij niet lang over na te denken. ,,Het idee om zelf een superheldenstrip te maken zat al een tijdje in mijn hoofd. Ik wil altijd graag iets maken wat ik echt leuk vind. Superheld Sting past daar perfect bij."

TRADITIE Sting gaat over het geheim van de familie Cane. De mannen in de familie horen aan de slag te gaan als superheld Sting, een traditie die van vader op zoon wordt doorgegeven. Vader Clarence breekt die traditie, doordat hij na het overlijden van zijn vrouw zijn superheldenpak aan de wilgen hangt en deze niet overdraagt aan zijn zoon. Maar daar steekt opa Abe een stokje voor.

Van Herpen bedenkt het verhaal, maar spart ook met anderen over het verloop. Dat het verhaal nu begint op het moment dat superheld Sting al een tijdje niet actief is, is geen toeval. ,,In de stripwereld heb je vaak ook een 'origin story', dan ga je eigenlijk terug naar het begin en leg je uit hoe ze op een bepaald punt zijn gekomen. Dat verhaal gaan we allemaal nog uit de doeken doen", aldus de striptekenaar. Bovendien geeft dat mogelijkheden voor een vervolg, want hoe zou het leven van Sting eruit hebben gezien in de tijd van ridders of in het wilde westen? Genoeg stof voor een tweede deel en misschien wel meer.

HERKENBAAR Inspiratie haalt Van Herpen uit alles, dus het verhaal kan zomaar een actueel tintje krijgen. ,,Ik zag het nieuws over die vloggers die in Amerika op verboden terrein waren geweest en ik dacht gelijk: dit is ook een leuke insteek. Zo probeer ik de werkelijkheid binnen te halen, met een knipoogje, om het ook herkenbaar te maken."

OP PAPIER Trots legt Van Herpen de tekeningen, die hij maakte voor het stripboek, voor zich op tafel. ,,Ik teken gewoon nog op papier. Dat vind ik leuker", vertelt hij lachend, ,,Er zijn wel striptekenaars die met de computer tekenen, maar ik zit al genoeg achter de computer. Het leuke van tekenen op papier is dat je er nog allemaal tekeningen aan overhoudt." Per pagina is hij soms wel twee of drie dagen bezig met tekenen en dat staat nog los van het verhaal. Het inkleuren gebeurt wel digitaal, zodat Van Herpen niet meer met een kwast en verf in de weer hoeft.

POPULAIR De trotse striptekenaar hoopt dat strips nog populairder worden. ,,Iedereen heeft wel eens een strip gelezen. Op een gegeven moment stoppen mensen daarmee, terwijl ze met andere boeken wel doorgaan." Van Herpen hoopt dat de opmars van films gebaseerd op strips, op streamingdiensten als Netflix maar ook in de bioscoop, ervoor zorgt dat mensen ook weer teruggrijpen op de strips.

Een goed voorbeeld zijn Marvel-films als Avengers, Spider-Man en X-Men, die mateloos populair zijn. ,,Maar ik ben me ervan bewust dat er ook een generatie opgroeit die misschien niet weet dat die films gebaseerd zijn op strips. Maar ik wil iedereen adviseren: loop eens binnen bij een stripwinkel in een grote stad. Er zijn zoveel genres, het is net als met andere boeken en films. Er zit altijd wel iets voor je bij."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie