De Koppelpoort was nog maar net gereed of Amersfoort stond in 1427 meteen voor een grote uitdaging.
De Koppelpoort was nog maar net gereed of Amersfoort stond in 1427 meteen voor een grote uitdaging. Archief Eemland
Stadsweetje

Dappere vrouwen redden de stad

10 december 2023 om 10:15 Historie

AMERSFOORT Amersfoort en zijn historie zit vol met leuke, interessante verhalen en stadsweetjes. De stadsgidsen van Gilde Amersfoort doen voor de lezers van De Stad Amersfoort eens in de vier weken een greep uit hun collectie. Deze week: De belegering van 1427.

De Koppelpoort was nog maar net gereed of Amersfoort stond in 1427 meteen voor een grote uitdaging: hertog Filips van Bourgondië verscheen voor de poorten van de stad. Hij had de graafschappen Vlaanderen, Brabant en Holland al aan zijn zegekar gebonden en wilde daar graag het Sticht - de huidige provincie Utrecht – aan toevoegen. Daar zwaaide de bisschop de scepter. Maar Filips had buiten de Amersfoortse vrouwen gerekend.

HOEKEN EN KABELJAUWEN

Het was de tijd van de onnavolgbare Hoekse en Kabeljauwse twisten. Filips en daarmee Holland hoorde bij de Kabeljauwen, Utrecht en ook Amersfoort waren Hoeks. Zij hadden elkaar de oorlog verklaard omdat een nieuwe bisschop moest worden gekozen. Werd dat Rudolf van Diepholt, de kandidaat van de Hoeken of Zweder van Culemborg, de pion van de Kabeljauwen?

Om zijn zin te krijgen kwam Filips met een leger naar Amersfoort. De poorten waren op tijd gesloten en de Amersfoorters hoopten dat de stadsmuur met dubbele gracht genoeg bescherming zou bieden. Er kwamen nog 300 boogschutters uit Utrecht de stad versterken, maar de Amersfoorters hielden hun adem in.

AMERSFOORTSE VROUWEN

Twee keer viel Filips, in vol harnas, de stad vergeefs aan. Uiteindelijk bereikten zijn soldaten toch de stadsmuur en beukten op de poort. Het werd kantje boord. Gelukkig waren er de Amersfoortse vrouwen. Ze moedigden hun mannen aan niet op te geven. Maar ze verrichtten ook een heldendaad: ze kookten in grote ketels bier en gooiden die over de poort naar beneden, over de hoofden van de arme soldaten. Kokend bier? Ja, net als nu was kokende pek of olie duur. En in Amersfoort – bierstad - was er bier in overvloed én het was goedkoop. Het lukte, Filips droop af. Hij kwam later varend over de Eem nog één keer terug met een enorme ‘Kat’ van vijf meter hoog: een soort stormram met een katapult. Maar die was nogal topzwaar. Bij de eerste de beste aanval van de Amersfoorters sloeg die om en zonk het schip. Filips liet zich daarna niet meer zien. Amersfoort had gewonnen, Rudolf van Diepen werd de nieuwe bisschop. De twisten zouden echter nog lang duren. Pas een eeuw later kon keizer Karel V, een verre nazaat van Filips, het Sticht definitief onder zijn bewind brengen. Maar de dappere Amersfoortse vrouwen hadden ondertussen geschiedenis geschreven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie