Tegenover de Schimmelpenninckstraat stond vroeger de villa van een bijzondere Amersfoorter: Theodorus J.H. Bianchi.
Tegenover de Schimmelpenninckstraat stond vroeger de villa van een bijzondere Amersfoorter: Theodorus J.H. Bianchi. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: Villa Thelidojo

2 oktober 2023 om 09:45 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Tegenover de Schimmelpenninckstraat stond vroeger de villa van een bijzondere Amersfoorter: Theodorus J.H. Bianchi (1859-1936). In zijn jonge jaren was hij werkzaam in de manufacturenwinkel van de heer Thiers op de Hof, later nam hij de zaak over en betrok de bovenwoning van de winkel aan de Zevenhuizen 7. In 1900 verkocht hij de winkel en gaf de bekende architect Herman Kroes opdracht een villa te ontwerpen aan de Hooglandseweg. Bianchi ging vervolgens werken als assuradeur en werd lid van de katholieke drankbestrijdingsvereniging ‘Sobriëtas’ waar hij zich vele jaren voor inzette. Voor zijn daden werd hij door de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, de Paus schonk hem hiervoor het het Erekruis Pro Ecclesia et Pontifice. In 1927 verhuisde Bianchi naar een ouderentehuis aan de Sint Andriesstraat, de villa werd verkocht aan koopman Hendrik Nieuwendijk. In 1954 kocht de gemeente het huis die het in hetzelfde jaar afbrak om de Van Galenstraat aan te leggen.

Artikel gaat verder onder de afbeelding. 


In 1954 kocht de gemeente het huis die het in hetzelfde jaar afbrak om de Van Galenstraat aan te leggen. (David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu

David de Vries
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie