Deze oude foto is genomen in 1938, het huis was versierd voor de bewoner van destijds: burgemeester van Leusden J.K.H de Beaufort.
Deze oude foto is genomen in 1938, het huis was versierd voor de bewoner van destijds: burgemeester van Leusden J.K.H de Beaufort. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: Landgoed de Heiligenberg

12 september 2023 om 09:30 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Net buiten de stadsgrenzen, maar toch voor veel Amersfoorters een bekend gebouw: Landgoed de Heiligenberg. De geschiedenis van de zandheuvel langs de Heiligenbergerweg gaat terug naar omstreeks het jaar 1000, toen de Utrechtse bisschop ‘Ansfridus’ er een klein klooster oprichtte dat hier tot 1050 zou zitten. In 1580 komt het terrein in bezit van de Staten van Utrecht die het ruim vijftig jaar later verkocht aan koopman Michael Pauw om het als buitenplaats te gebruiken. Het pand werd in 1810 afgebroken en op de plaats verrees een nieuwe, witgestucte villa in classistische stijl. Na twee vergrotingen van dit huis in 1865 en1872 is de villa ontstaan zoals deze er nog altijd bij staat. De oude foto is genomen in 1938, het huis was versierd voor de bewoner van destijds: burgemeester van Leusden J.K.H de Beaufort die destijds 25 jaar burgemeester was. In 1964 werd het pand in gebruik genomen als meisjesinternaat en tegenwoordig biedt het onderdak aan RCN vakantieparken.


Tegenwoordig biedt het voormalige landhuis onderdak aan RCN vakantieparken. (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu     

David de Vries
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie