Nonnen van de ‘Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort’ verzorgden het onderwijs op School op de Berg.
Nonnen van de ‘Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort’ verzorgden het onderwijs op School op de Berg. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: School op de Berg

6 februari 2023 om 13:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Deze week een foto die een aardig tijdsbeeld geeft van het onderwijs van voor 1970. De oude foto is genomen op het schoolplein van School op de Berg, destijds een rooms-katholieke meisjesschool aan de Tollenslaan 2-4 die de naam ‘Juliaschool’ droeg en behoort bij de Sint Ansfriduskerk aan de Jacob Catslaan. Het gebouw werd op 15 september 1922 ingewijd en op de school werd veelal les gegeven door nonnen van de ‘Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort’. Voor het ontwerp tekende architect Herman Kroes, destijds een bekende en gerespecteerde architect in Amersfoort die vele bekende gebouwen heeft ontworpen. De Ansfridus Jongensschool zat aan de Van Marnixlaan 53, destijds was gescheiden jongens- en meisjesonderwijs nog heel gewoon. Na de invoering van de Mammoetwet in 1968 kreeg de Juliaschool de naam ‘School op de Berg’ en werd het een gemengde school. De school viert dit schooljaar zijn 100 jarig bestaan en een reünie staat gepland op 10 juni 2023 voor oud leerlingen.


Na de invoering van de Mammoetwet in 1968 kreeg de Juliaschool de naam ‘School op de Berg’ en werd het een gemengde school. (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu en www.amersfoorttoenennu.nl

David de Vries
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie