Vanwege protesten van oudheidkundige vereniging Flehite werd de Koppelpoort niet gesloopt maar gerestaureerd in 1886.
Vanwege protesten van oudheidkundige vereniging Flehite werd de Koppelpoort niet gesloopt maar gerestaureerd in 1886. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Koppelpoort

16 januari 2023 om 10:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

De Koppelpoort is samen met de Onze Lieve Vrouwetoren hét beeldmerk van Amersfoort. Ook de overbekende Koppelpoort kende jaren dat deze er in slechte toestand bijstond. De bijzondere poort, die tevens als functie had het waterpeil in de stad te reguleren, was onderdeel van de tweede stadsmuur en werd gebouwd rond 1400. Na 1700 ging het in Nederland, maar vooral ook in Amersfoort, slecht met de economie. De stad verpauperde snel en toen de stadsmuur in de negentiende eeuw gesloopt werd, kwamen er discussies op gang of de zeer vervallen Koppelpoort ook gesloopt moest worden.

Vanwege protesten van oudheidkundige vereniging Flehite werd de Koppelpoort niet gesloopt maar in 1886 gerestaureerd naar ontwerp van stadsarchitect W.H. Kam. De architect kreeg hierbij hulp van specialist Pierre Cuypers, bekend van onder meer station Amsterdam Centraal, het Rijksmuseum en Kasteel De Haar. Tijdens de restauratie werd de opbouw rechts weggehaald en kreeg de poort kantelen om deze een meer middeleeuwse uitstraling te geven.


Tijdens de restauratie werd de opbouw rechts weggehaald en kreeg de poort kantelen om deze een meer middeleeuwse uitstraling te geven. (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu en www.amersfoorttoenennu.nl.

David de Vries
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie