Deze week een foto van de Westbuitensingel in de jaren 30, met links het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis.
Deze week een foto van de Westbuitensingel in de jaren 30, met links het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Westbuitensingel

20 januari 2023 om 15:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Deze week een foto van de Westbuitensingel in de jaren 30, met links het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis en rechts de fabriek van ‘Meursing’s Machinale Fabrieken van Gebak’. Direct in het oog springend is de gracht die verdwenen is op de nieuwe foto. Toen de een deel van de gracht rondom Amersfoort werd gedempt voor de aanleg van de Stadsring in de jaren 50, werd het afgebeelde deel van de gracht een stuk met stilstaand water wat zorgde voor allerhande problemen. In de jaren 60 werd daarom besloten ook dit overgebleven deel van de stadsgracht te dempen en om er een parkeerplaats van te maken, het fraaie plantsoen bleef hierbij wel gedeeltelijk behouden. Met het fabrieksgebouw van Meursing liep het niet goed af: in 1942 vatte het gebouw vlam en werd hierna opnieuw opgebouwd tot het in 1993 definitief gesloopt werd om plaats te maken voor het huidige gebouw. Het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis is nog altijd herkenbaar op beide foto’s.


In de jaren 60 werd dit overgebleven deel van de stadsgracht te dempen, het fraaie plantsoen bleef hierbij wel gedeeltelijk behouden. (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu en www.amersfoorttoenennu.nl.

David de Vries
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie