Marijke Helwegen met kater Ilan, die al lang in de opvang zit.
Marijke Helwegen met kater Ilan, die al lang in de opvang zit. De Stad Amersfoort

Open dag Dierenbeschermingscentrum: Marijke Helwegen helpt dieren aan nieuw baasje

4 april 2024 om 16:00 Dieren

AMERSFOORT De opvanglocatie van de Dierenbescherming in Amersfoort bestaat tien jaar. Op zondag 7 april is er een open dag. Marijke Helwegen is ambassadrice voor verschillende dierenorganisaties. Zij nam alvast een kijkje bij de dieren die het hardst een nieuw baasje nodig hebben. Samen met De Stad Amersfoort wordt aandacht gevraagd om zo een nieuw baasje te vinden.

door Maranke Pater

Dierenbeschermingscentrum Amersfoort vangt katten en knaagdieren op. De honden die worden gevonden en waar geen baas zich voor meldt na een quarantaineperiode, gaan naar nevenlocatie Dierenbeschermingscentrum in Ede, vertelt medewerkster Dewi Werkman: ,,Het DBCA en DBCE zijn in feite één centrum met twee locaties. Zij zijn gespecialiseerd in de opvang van honden, wij in de opvang van katten en knaagdieren. In totaal hebben we hier 35 konijnen, zeven andere knaagdieren en dertig katten.” 

Konijn Kodiak wacht ook al heel lang - Dierenbescherming Amersfoort

Helwegen is een groot dierenliefhebster, is ambassadeur voor Amivedi en het Vogelhospitaal. Ze wil de dieren graag van dichtbij bekijken. Eerst neemt Dewi ons mee naar de konijnen. Enkelen hiervan zitten in quarantaine omdat ze gevonden zijn en eerst wordt afgewacht of het baasje zich meldt. Werkman: ,,Helaas gaat maar negen procent van de gevonden konijnen terug naar de eigenaar.” Helwegen maakt meteen contact met de konijnen, zichtbaar enthousiast. Zelf heeft ze jarenlang katten gehad. ,,Ik ben jarenlang niet op vakantie geweest omdat ik dat zielig vond voor de katten”, vertelt ze, ,,Nu heb ik geen katten meer, maar wel heel veel vogels die onze tuin bezoeken die ik verzorg.” 

De degoe’s Juul en Jerry - Dierenbescherming Amersfoort

Werkman vertelt dat er ook veel mensen zijn die afstand doen van een konijn als het zijn maatje is verloren. ,,Eigenaren vinden het zielig als een konijn geen partner meer heeft en willen niet een nieuw konijn. Wij proberen als een konijn bij ons komt altijd deze te koppelen aan een ander konijn. Dat kan een konijn in onze opvang zijn, maar dit kan ook met het konijn van een klant. Konijnen zijn toch het liefste met zijn tweeën of in een groep.”  In een andere ruimte verblijven de andere knaagdieren, waaronder de twee degoes Juul en Jerry. Zij wachten al 125 dagen op een nieuwe baas, nadat er afstand van hen werd gedaan. ,,Ze zijn familie van de cavia. Ze zitten al heel lang in de opvang, veel andere dieren waren allang geadopteerd.” 

Ilan - Dierenbescherming Amersfoort

TOONKAMERS  Werkman neemt Helwegen mee naar de katten die al wat langer in het asiel zitten. Over het algemeen zijn de meeste katten binnen enkele weken wel geadopteerd, maar voor Scratchy en voor Ilan geldt dat niet. Ilan ligt met een kap om zijn hals in zijn verblijf treurig te kijken: hij heeft net een behandeling achter de rug bij de dierenarts tegen kale plekken. Maar een grote reden waarom Ilan mogelijk niet geadopteerd wordt, is dat hij kattenaids heeft, ook wel FIV genoemd. Dit is een seksueel overdraagbare ziekte, net zoals HIV bij mensen. ,,Vanwege zijn kattenaids moet hij binnen geplaatst worden, dus het liefste in een appartement. Kattenaids is een voor katten besmettelijke ziekte en is seksueel overdraagbaar, maar bij katers onderling vaak via bloed door gevechten. Hierdoor is de weerstand lager, maar katten kunnen er wel oud mee worden.” Ilan is een zwerver geweest. 

Scratchy wacht al heel lang op een nieuwe baas - Dierenbescherming Amersfoort

Helwegen vraagt of het Werkman niet aangrijpt, dat ze zoveel treurige verhalen tegen komt. Werkman: ,,Ik moet de knop omzetten en niet teveel denken aan de nare dingen die de dieren hebben meegemaakt. Gelukkig wordt het bewustzijn van de mensen wel beter. Chippen gaat verplicht worden.” Ze neemt ons mee naar de kat die het langste in het asiel verblijft. Scratchy rent met zijn staart tussen de benen naar de kattenkrabpaal, waar hij wegduikt. Werkman: ,,Scratchy heeft al wel flinke stappen gemaakt hier in de opvang. Toen hij hier kwam, had hij blaasgruis, maar dat hebben we verholpen, dus hij sproeit niet meer. Hij moet wel de rest van zijn leven dieetvoeding krijgen.” Helwegen: ,,Hij is erg verlegen zo te zien. Ik hoop heel erg dat hij een goed plekje krijgt.” Het Dierenbeschermingscentrum heel zorgvuldig met plaatsingen: ,,We zijn wat strenger. Maar voor ons staat dierenwelzijn bovenaan.” Helwegen belooft aan het einde van de rondleiding haar best te doen om aandacht te krijgen voor de dieren die het langste in de opvang zitten. 


Marijke Helwegen en Dewi Werkman (r) met één van de katten die een nieuwe baas zoeken. - De Stad Amersfoort

OPEN DAG Tijdens de open dag op 7 april zijn er verschillende activiteiten in het Dierenbeschermingscentrum aan de Loes van Overeemlaan 8 in Amersfoort. Van 12.00 uur tot 16.00 uur zijn er informatiestands, bezoekers kunnen een kijkje nemen in de dierenambulance en de opvang. Dierenvoedselbank Zeist is aanwezig. Er zijn activiteiten voor kinderen zoals een quiz en een knutselhoek waar een verrijking voor de konijnen geknutseld kan worden. Ook is er een vrijwilligersbanenmarkt. Zie voor meer informatie over de asieldieren en het centrum: ikzoekbaas.dierenbescherming.nl.

Ilan wacht al 42 dagen op een nieuwe baas.
Scratchy zit al  52 dagen in het asiel
Degoes Jerry en Jul wachten al 125 dagen.
Kodiak zit al 149 dagen in het asiel.
Marijke Helwegen en Dewi Werkman (r) met één van de katten die een nieuwe baas zoeken.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie