Eerste dieren voor Dierenbeschermingscentrum Amersfoort

1 maart 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Precies twee jaar en drie maanden nadat het voormalige Dierentehuis Amersfoort haar deuren sloot om plaats te maken voor nieuwbouw, kwamen vandaag de eerste zwerfkatten het nieuwe centrum binnen. Het onderkomen dat hen te wachten staat, lijkt in niets op de verblijven die tot december 2010 onderdak boden aan de zwerfdieren uit Amersfoort, Leusden en Woudenberg. Het nieuwe Dierenbeschermingscentrum is gebouwd volgens de laatste inzichten over dierenwelzijn en biedt alle benodigde faciliteiten onder één dak.

Katten Rafik en Joyce werden vorige maand zwervend aangetroffen in Amersfoort en Hoogland en helaas heeft zich voor hen nog geen eigenaar gemeld. Na de eerste opvang bij dierenartspraktijk De Vallei kunnen ze nu in alle rust wennen aan hun nieuwe onderkomen, de 'toonkamer' van het Dierenbeschermingscentrum. Hierin verblijven de katten die ingeënt, gechipt en gecastreerd zijn, en dus helemaal klaar zijn om bij een nieuw baasje geplaatst te worden.

Het Dierenbeschermingscentrum dat is verrezen aan de Loes van Overeemlaan is groter, schoner en veel comfortabeler voor dier én mens dan het oude dierentehuis was. De dierverblijven zijn groter dan wettelijk is bepaald en de dieren zelf worden op een manier gehuisvest die meer recht doet aan hun individuele behoeften. Doordat alle benodigde faciliteiten, zoals de dierenambulance, een dierenartspraktijk met operatiekamer, een gedragstestruimte en een trimsalon in het gebouw aanwezig zijn, hoeven de dieren voor reguliere ingrepen of controles het pand niet uit.

Locatiemanager Andrea Lokhoff: "Veel mensen vragen zich af of het wel nodig is, een centrum van dit formaat. De Dierenbescherming is juist een groot voorstander van dergelijke regionale opvangcentra. Doordat het centrum opgebouwd is uit meerdere eenheden, kan je ze flexibeler inzetten dan bij een kleine locatie zou kunnen. Zo kan in het geval van een ziekte-uitbraak een vertrek afgesloten worden van de rest, waardoor de kans dat de andere dieren besmet worden, fors terugloopt. Omdat we de dieren het liefst zo min mogelijk verplaatsen, hebben we bijvoorbeeld bewust gekozen voor een eigen operatieruimte. Hier kunnen de standaardingrepen zoals sterilisaties worden uitgevoerd, terwijl we voorheen de dieren daarvoor apart naar de dierenarts moesten brengen. Eerder hadden we voor zoiets gewoonweg ook de ruimte niet."

Het centrum is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Er wordt alleen op afspraak gewerkt, zodat er voor de mensen die graag een dier willen adopteren voldoende tijd kan worden uitgetrokken. Voor meer informatie kunt u terecht op http://dbca.dierenbescherming.nl of bellen met 088 8113 470.

Het Dierenbeschermingscentrum Amersfoort zal op 12 april officieel geopend worden, op 13 april is een open dag waarop omwonenden en overige dierenliefhebbers een kijkje kunnen nemen. Het centrum herbergt een opvang en pension met buitenrennen en speelweides en een dierenartsruimte met quarantaine, ziekenboeg en behandelruimten. Ook zijn er vergader- en educatiefaciliteiten en wordt het centrum de vaste standplaats van Dierenambulance Amersfoort. Er kunnen maximaal 90 honden, 268 katten en 253 konijnen en knaagdieren worden gehuisvest. Per jaar kunnen er naar schatting zo'n 3400 dieren worden opgevangen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie