Afbeelding
Foto Rinus van Denderen

Burgemeester Bolsius: ‘Ik ben geen voorstander van een avondklok’

13 januari 2021 om 12:03 Corona

AMERSFOORT De burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, is geen voorstander van een avondklok. Sterker nog; hij vindt het een enorm zwaar middel en noemt het niet te handhaven. ,,En daarbij zou een avondklok ook het isolement van kwetsbaren en eenzame ouderen kunnen versterken.”

door Jeroen van der Veer

Premier Rutte zei dinsdagavond dat er bekeken wordt of een avondklok kan helpen om de aantal besmettingen naar beneden te krijgen. Duidelijk werd dat niet iedereen daar over te spreken is en zo ook Lucas Bolsius niet. ,,Ik ben het eens met het standpunt zoals ook in het veiligheidsberaad is ingebracht door de burgemeesters; alle vormen van bezoek in de avond verbieden is voor mensen heel ingrijpend bovenop de zware lockdown die al geldt.”

Daarnaast is de burgervader van mening dat het simpelweg niet te handhaven is. ,,We kunnen niet op iedere hoek van de straat een handhaver of politieagent zetten en daarbij komt dat er ook mensen zijn die voor hun werk wel over straat moeten. Wat betekent dat iedereen dan gecontroleerd moet worden?”

De inwoner van Amersfoort ziet in zijn gemeente in de avonduren al weinig mensen op straat en daarom vraagt hij zich af of het écht helpt. ,,En de mensen die op straat zijn doen dat om een beetje in beweging te blijven. Ik zie wel mensen ’s avonds even een rondje wandelen -op 1,5 meter afstand overigens- en dat is ook belangrijk om te doen. Om gezond te blijven.”

VACCINEREN De burgemeester vindt het belangrijker dat er vaart wordt gemaakt met vaccineren. Daarover heeft hij al eerder gezegd alles op alles te willen zetten om het vaccineren zo snel mogelijk kop de rit te krijgen. ,,Daarbij heb ik aangeboden alle kennis en ervaring die in onze stad is op het gebied van organiseren in te willen zetten. Inmiddels zijn wij vanuit Amersfoort ook in goed overleg met de GGD en de VRU om het proces zo goed en snel mogelijk georganiseerd te krijgen.”
Er is hem veel aan gelegen dit hele proces goed te laten verlopen, zodat Amrsfoort daar geen onnodige tijd verspilt: ,,Ik zie hoeveel impact de verlenging van de lockdown heeft op heel veel mensen in de stad. Ik spreek veel bewoners, ondernemers, mensen in het onderwijs en de zorg en krijg heel veel verhalen mee over de impact van de verlengde lockdown. Al die reacties raken mij enorm. De wanhoop is groot. Daarom vind ik dat er geen tijd verspild moet worden. We moeten zo snel mogelijk handelen. En daarnaast moeten we uiteraard ons heel erg goed blijven houden aan al die maatregelen. Dat is met het Britse virus onder ons belangrijker dan ooit.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie