Joop de Keijzer is columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer is columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

Een dikke knuffel!

25 januari 2023 om 10:15 Column

Afgelopen zaterdag was het Wereld Knuffeldag en uw stukkiesschrijver, zelf een ouwe knuffelkont, liet zich niet onbetuigd. Stevige knuffel(s) voor mevrouw De Keijzer en ook de visite kon die dag en de dagen erna rekenen op een spontane pakkerd. En het artikel van hoogleraar psychologie Sander Koole in de krant van die dag waarin hij schrijft dat knuffelen goed voor je zelfvertrouwen is maakte dat ik de hele dag vrolijk rondhuppelde. Ben eigenlijk wel aanrakerig en knuffel graag maar volgens de heer Koole hoef ik me daar niet voor te schamen, is het legitiem en gezond. Laat die knuffelhormonen oxytocine en dopamine maar komen want ze zorgen voor een genotsgevoel, verminderen stress en hebben een positieve werking op je geestelijke gezondheid en afweersysteem.


Kijk al verlangend uit naar de komende maanden met festiviteiten als Gluren bij de Buren, carnaval, kunstmanifestaties, Pride Amersfoort en niet te vergeten het Smartlappenfestival waar in de meeste ontmoetingen en weerziens een stevige knuffel of omhelzing niet mag ontbreken. Geeft een dame, heer of genderneutraal persoon echter te kennen deze intimiteit niet op prijs te stellen dan houd ik daar rekening mee, schud dan de hand of doe een boks.


Tijdens een borrel of receptie waar raadsleden, wethouders, burgemeester of ambtenaren aanwezig zijn gaat het er vaak formeler aan toe. Bij wethouder Micheline Paffen-Zeenni (CDA) is een knuffie gewenst maar of wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh (Groen Links) een keijzerlijke knuffel toelaat durf ik niet te zeggen. Een beetje dollen en verbaal ‘stoeien’ met wethouder Tyas Bijlholt (D66) is al (bijna) vanzelfsprekend maar bij wethouder Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) blijf ik nog wat afstandelijk maar dat kan wellicht in de loop van de komende jaren veranderen. Dat geldt overigens voor alle wethouders. Burgemeester Lucas Bolsius is ook heel benaderbaar en dat interviewt een stuk ontspannener. Maar de leukste knuffels zijn toch die van de dames ten stadhuize. Yvonne, Madelon, Erna, Monique, Mieke, Lucia en vele anderen.


Er zitten tussen de vele knuffels altijd wel een paar die blijven hangen door wat voor omstandigheid dan ook. Een kus die een vuurrode afdruk op mijn wang achterlaat zonder dat ik dat in de gaten had. Een te zwaar geparfumeerde dame waarbij haar betoverende geurtje nog dagenlang is blijven hangen in mijn kleren. Een omhelzing met een vochtige neus en een liefkozing met een dame die even daarvoor nog hevig had gehuild en ik durfde mijn wang niet af te vegen. Het gebeurt ook wel eens dat beide hoofden een kant opdraaien en je dan zo’n half kusje op je mond krijgt. Er zijn ook dames die iets te lang om je nek blijven hangen of iets te dicht met hun gezicht voor je staan. Slechte adem is ook een dingetje maar dat laat ik niet merken.


Lieve lezers, knuffel iedere dag maar vraag wel of ie mag!

Joop de Keijze

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie