Column

Wel/Geen Alcohol?

25 december 2019 om 10:45 Column

Uitgerekend nu, vlak voor die overvloedige feestdagen, komt het ministerie van Volksgezondheid met gezondheidsrisico's bij alcoholgebruik en de schadelijke effecten hiervan. Gaat uw stukkiesschrijver, tevens matig innemer, zich opeens afvragen of hij wel verstandig bezig is!

Op de kerstborrel van fietsboot Eemlijn bij roeivereniging Hemus drong het nog niet helemaal door, dronk ik zonder schuldgevoel een biertje, nam een bitterbal, smulde van heerlijk gevulde wraps. Maakte kennis met nieuwe voorzitter Henk van Rooijen, werd verrast met een zalige fles rode port (wéér drank). Daarna op de fiets naar de volgende borrel bij WinterparadIJS op het Eemplein, aangeboden door de Barneveldse Drukkerij Unie (BDU). Onderweg daar naartoe begon dat ongemakkelijke gevoel weer op te spelen. Hou ik de rug recht en ga aan de verse muntthee, verse jus d'orange, bitterlemon of gewoon een glas koud water. Bij binnenkomst wordt ik welkom geheten door redactieleden Daan Bleuel en Jolanda Woltjer. Maak kennis met schrijvende en fotograferende collega's uit de regio en krijg tevens consumptiebonnen overhandigd. Wilde ze in eerste instantie niet aannemen maar omdat ik er toch was kon ik ze net zo goed inruilen voor een frisdrankje of glas ijsthee. Loop naar de bar, groet gastheer André van Gelderen en supervrijwilliger Henk Phielix en kijk wat er al zo te drinken is. Hebben ze Texelse Skuumkoppe op de tap! De rechte rug van uw stukkiesschrijver, tevens slappe zak, veranderd in een papperige wervelkolom, het gezonde verstand ging op de loop.

We proosten op een gezellige kerst, kletsen onder het genot van nog een schaal vette snacks vrolijk verder. Wat was het beregezellig, had ik dat ook zonder alcohol gered? 'Nou is het klaar Joop, kappen nou met die excuses', zegt een inwendig piepstemmetje, 'niet meer over nadenken'. ,,Jij nog een schuimkop, Joop?" vraagt Jolanda en ik doe gewoon weer lekker mee. De gedachte aan een kruidenthee, warme chocomel of vruchtensapje (ongezond, te veel suiker) doet me gruwelen. Even speel ik met de gedachte om Jolanda uit te nodigen om een rondje te kunstrijden. Haar dan met een dubbele Rittberger gevolgd door een driedubbele axel en afsluiten met een vierdubbele oxer boven mijn hoofd, weer keurig neer te zetten op het terras voor een droge witte wijn maar als ik een oudere man op de ijsbaan keihard onderuit zie gaan en tegen de reclameborden zie knallen, zie ik er vanaf.

Intussen verzamelen zich honderden deelnemers voor de kerstvrouwenloop. Noem het bewust vrouwenloop want van de 1000 ingeschreven lopers zijn er maar liefst 700 dames. Ga eindigen met jullie, lieve lezers, fijne kerstdagen te wensen en een schadevrij, gezond, creatief, divers, kleurrijk, muzikaal, cultureel, veganistisch, vleesrijk 2020. Kijk in het nieuwe jaar wat vaker naar elkaar om, tot volgend jaar en wees vooral lief voor je schoonmoeder!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie