Joop de Keijzer is columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer is columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

Twee ontmoetingen

2 november 2022 om 10:15 Column

Vorige keer heb ik beschreven hoe de show in theater Flint van Hans Teeuwen was verlopen. Hij ging er stevig, soms met gestrekt been, in. Publiek werd niet gespaard. Na afloop was er genoeg stof tot napraten. Hoe anders was de theatervoorstelling ’’t Houdt een keer op’ van Hans Dorrestijn (82) ook in Flint. Nou, dat was echt ‘Hans Anders’. 


Anderhalf uur stond Dorrestijn op één plek met af en toe een stapje naar links of rechts. Alles werd voorgelezen vanaf A-viertjes afgewisseld met vier liedjes op de piano. Treurige liedjes, daarna weer verrassende gedichtjes, korte innemende verhaaltjes, sombere overpeinzingen en zijn nare jeugd. Dat hij niet als een wervelwind over het podium raasde was eigenlijk niet echt storend want hij boeide vanaf begin tot het eind. Als we na afloop het boek ‘De kunst van het lijden’ kopen en het laten signeren door Hans lieten mevrouw De Keijzer en uw stukkieschrijver, heeft wel fijne jeugd gehad, hem weten dat we hadden genoten, uitkeken naar een volgend optreden. Het bleef bij een zuinig glimlachje. Wat ook bleef hangen was de zwartgallige zin ‘Zelfs Christus Aan Het Kruis Had Het Beter Dan Ik Thuis’. De gezellige avond werd ietwat teleurstellend afgesloten toen we 7,75 euro moesten aftikken voor 8 bitterballen, 0,96875 euro per bal!

Mijn tweede ontmoeting was meteen uitgelaten Natasja Eversen van Amersfoort Sinterklaasstad. Afgelopen maandag heeft ze weer de Sintmobiel tot haar beschikking, gaat er voor haar en haar Sinterklaascomité een hectische periode aanbreken. Verslaggeverspietje Joop en camerapietje Peter hebben haar verrast met een promotiefilmpje in de Eemhaven waar op 12 november de Stoomboot uit Spanje gaat aanleggen. 

Nog tien nachtjes slapen, lieve ouders en kindertjes, dan is onze kindervriend weer in Amersfoort. Natasja gaat op zoek naar een slaapplaats voor de Sint, knutselhoek en brievenbus voor de tekeningen, kleurplaten en verlanglijstjes. Het Pietencorps bestaat uit een bonte verzameling kunstpieten, acrobaatpieten, muziekpieten, ondeugdpieten, snoepgoedpietjes, pakjespieten en op de kade kleurrijke Pietjes. Uit zeer onbetrouwbare bronnen rond Sinterklaas vernomen dat er gele pieten (Kanariepieten) rondlopen, pieten die klagen over het weer, de zogenaamde zeurpieten, pietjes met een lichtbruin kleurtje de pindakaaspietjes, chocoladepieten zijn iets donkerder. Regenboogpietjes rennen rond samen met Mondriaanpietjes, zonnetje-in-huispieten, speculaaspieten, pepernootpieten, taai-taaipieten.   


Uw stukkiesschrijver, het hele jaar lief geweest, kijkt reikhalzend uit naar zijn komst. Wordt weer een ouderwetse intocht dit jaar en zal: ‘Sinterklaas Kapoentje’ weer over Amersfoort schallen. Kindertjes zullen weer in de vroege morgen naar beneden rennen om te kijken of er iets in hun schoentje zit. Dus allemaal, ook de grote mensen, lief zijn voor elkaar hoor!


Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie