Joop de Keijzer is columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer is columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

Toevallige ontmoetingen

11 mei 2022 om 10:30 Column

Ter hoogte van restaurant Dara liggen ze met hun bootje ‘Flierefluiter’ of was het ‘Vrijbuiter’ aan de kade. Of ik even aan boord kom om een biertje te drinken. Uw stukkiesschrijver, straks aan de asperges met ham/kaas uit de oven, is die dag brugwachter dus ik houd mijn rug recht. 

Hij is fanatiek Feyenoord fan, kijkt met veel plezier terug op de wedstrijd tegen Olympique Marseille en weet het zeker, die Conference Cup komt naar Rotterdam op 25 mei. Tegenstander AS Roma wordt vernederd. Zijn vrouw is Ajax fan, zijn zoon voor Heereveen maar toch zijn ze al dertig jaar heel gelukkig met elkaar.

Een meeluisterende jongeman op een bankje op de kade kan het nauwelijks geloven, steekt respectvol zijn duim op. Als ik wegfiets voor een brugopening roept hij me na: ,,En ik lees ook iedere week je stukjes in De Stad Amersfoort.’’ ,,Dat moet je vooral blijven doen hoor”, roep ik uitgelaten terug. 

Er ligt een grote boot voor de Koppelbrug. Onderweg daar naartoe komt Anneke Robbertsen naast me fietsen. Anneke en echtgenoot Wim wonen op ‘De Robbedoes’, een woonschip dat aan de Havenweg ligt aangemeerd. Anneke vertelt trots over hun boot die al vaak in de publiciteit is geweest en waarop ze ook een succesvolle Bed & Breakfast runnen. Als ik rechtdoor naar de brug rij gaat ze linksaf de Havenweg op en roept, ,,Kom gerust eens kijken, altijd welkom om een drankje te doen!” 

Na m’n brugdienst duik ik effe bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen naar binnen. Daar zit een groepje zeventigers met biertjes en bitterballen. ,,Er zit een BN’er tussen”, zegt gastheer Toon Sterrenburg die samen met vriendin Jet en collega Jesper Kramp het vuur uit hun sloffen lopen. Heel snel wordt nog wel een selfie gemaakt, Toon met Piet Kleine, voormalig langebaanschaatser, Olympisch kampioen op de 10.000 meter, wereldkampioen allround in 1976. We schudden elkaar de hand, daarna gaat Piet met een noodgang naar het toilet want hij staat op knappen. Als ik lollig lachend aan Toon vraag of Piet een zoon heeft die Lil heet mag ik dat van hem niet aan hem vragen! 

Als daarna kunstschilder Norbertus binnenwipt gaan we samen onder het genot van een ‘Ruige Ruud’, terug in de tijd met herinneringen aan de onvergetelijke kroegbaas, kunstschilder en levensgenieter Gert van Reenen intussen al weer bijna vier jaar overleden. Als dan ook nog oud-tennismaatje Bieb Hoekstra binnenstormt, gaat het gezellig bijkletsen beginnen na eerst een paar stevige knuffels want dat mag gelukkig weer.

Tot slot, lieve lezers, heb ik meegedaan aan de Naakt Tuinieren Dag. Die dag (7 mei) sta ik poedelnaakt in onze tuin te snoeien, grasmaaien en onkruid te wieden. Gevolg; twee bejaarde overbuurvrouwen kregen hartkloppingen, zijn met spoed en gillende sirenes afgevoerd, een overbuurman wilde naakt komen helpen en een voorbijfietsend echtpaar fluit naar me als ik buk om de volle grascontainer te legen!

Joop de Keijzer  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie