Afbeelding
Rinus van Denderen
Column

Wandelende Winterjas

14 april 2021 om 13:15 Column

Het blijft nog steeds steenkoud overdag dus pak ik mij dik in als ik ga wandelen. Dikke winterjas, warme sjaal, wollen handschoenen. De fiets laat uw stukkiesschrijver, afgekickt van paaseitjes, lekker thuis want al wandelend vallen hem meer zaken op die hij kan gebruiken voor zijn wekelijkse meesterwerkje.

Om de haverklap sta ik stil om te beppen met bekenden of lezers want ik word de laatste tijd herkend! Loop langs Stadsbrouwerij De Drie Ringen op De Kleine Spui waar directeur Toon Sterrenburg mij een heerlijk ruikend vers brood overhandigd gebakken met bier van de brouwerij. Bij het Stadscafé op het Lieve Vrouweplein is het druk, steek mijn hand op naar Kees Verrips en zijn meissie op het hoekje van de Lieve Vrouwestraat, maak een praatje met diversiteitsgoeroe Hassan Elammouri van Stichting Arteganza, zwaai naar serveerster Sigrid van der Hoeven die buiten zit bij Grand Café Vyssotski. Drink een zalige beker cappuccino in de Krommestraat bij Coffee Corazon, loop de Hof op waar tientallen toeristen op het randje van de fontein zitten met broodje, drankje of zoetigheid.

Nog steeds zien de terrassen er verlaten uit, staan stoelen en tafels troosteloos te wachten op het verlossende woord; versoepelingen! Verder naar de Groenmarkt kom ik langs Queens (Vorstelijk Genieten) waar uitbaatster Paula Bouwer net door het luikje vier chocomuffins aan Engels sprekende toeristen presenteert. Op de Groenmarkt worden tegeltjes schoongespoten, tafeltjes geschuurd en gerepareerd. Op de Appelmarkt zie ik bij biercafé De Dikke Koning dat een creatieve horecageest schitterende spreuken op z’n reclameborden heeft geschreven. Twee springen eruit. “Hello, Is It Beer You’re Looking For?” (Lionel Richie) en “Ik drink alleen op dagen die beginnen meteen ‘T’. Tuesday, Thursday, Today, Tomorrow, Thanksgiving en Thunday.

Door naar de Bloemendalsestraat langs Kafé van Zanten dat ons nog steeds vreselijk mist. Loop Het Zand uit, ga rechts weer de Kleine Spui op. Spoorviaduct bij de Eem onderdoor, klets effe met een paar vrijwilligers die op fietsboot Eemlijn aan het klussen zijn en popelen om weer te gaan varen. Loop verder over het terrein van De Nieuwe Stad naar de Amsterdamseweg richting huis.

Zeg visserman Henk Burgsteden gedag die op zijn balkonnetje aan de IJsselstraat net de plantjes water geeft. Zet thuis een pot thee (mijn specialiteit) en plof op de bank. Mevrouw De Keijzer heeft zojuist gebeld met het telefoonnummer dat op de brief staat die we hebben ontvangen met gegevens over de vaccinatie. 48 (!) minuten bezig geweest. 35 minuten in de wacht, 13 minuten met telefonist Bas (aardige jongeman) die alles haarfijn heeft uitgelegd. 5 mei krijgen we de eerste prik, 9 juni de tweede. Locatie Wagenwerkplaats. Kijk ernaar uit, kan niet wachten. En er is maar één vaccin wat goed is voor, en rijmt op De Keijzer en dat is….. Pfizer!

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie