Afbeelding
Rinus van Denderen
column

Smörgåstårte

1 april 2021 om 17:00 Column

Het liefst had uw stukkiesschrijver, tevens paashaas fan, vandaag een pisnijdig stukkie geschreven over het debacle rondweg, het oorlogsgebied tussen Barchman Wuytierslaan, Stichtse Rotonde en Daam Fockemalaan. Wat een trieste aanblik als je er doorheen fietst. Dan is er ook nog een bosgebied met een beschermde status rigoureus gekapt en gaan we gewoon door met de bouw van die stinkende biomassacentrales op kantorengebied de Hoef en industrieterrein Isselt.

Dat we ook nog de natuur verder kapot maken met al dat plastic afval liet Amersfoorter Martin van der Veen nog eens duidelijk zien in een mooi interview met ontluisterende foto’s van deze alsmaar erger wordende milieuvervuiling. Maar ik realiseer me dat ik jullie meer plezier doe met een gezellig stukkie, een vleugje humor en optimisme. Dus kijk ik uit naar het voorjaarszonnetje, de paasdagen, de natuur die opbloeit de komende weken. Blij word ik van burgemeester Lucas Bolsius. Die lieverd heeft voor 25 euro een parasolmier geadopteerd, steunt daarmee het dierenpark. Goed voorbeeld doet goed volgen, lieve lezers.

Waar bij de rondweg nauwelijks nog sprake is van flora en fauna kom ik op mijn fietstochtjes samen met mevrouw De Keijzer op haar niet elektrische fiets, nog wel dierlijk leven tegen in bos Birkhoven, de Soester Duinen en Hoogland West. Even pauzeren op het bankje ‘Bij Dénis’ voor een slokje uit de dopper van mijn tandarts.

Spot de bonte specht, kuifeend, aalscholver, ijsvogeltje en buizerd. Paringsrituelen genoeg, houtduiven wippen heel wat af, de mannetjeshazen rammelen zich een ongeluk en met de vrouwtjeseenden heeft uw stukkiesschrijver, had boswachter moeten worden, vreselijk te doen. Drie/vier woerden duiken bovenop het arme dier en als ze na deze ‘paringsdaad’ (meer een ‘eendengangbang’) nog naar adem snakkend weet te ontsnappen proberen twee hitsige woerden al vliegend nog in haar eenden mutsje te geraken. Zie zeven reeën vredig grazen op een weiland in Coelhorst, meerkoeten jagen rivalen de stuipen op ‘t lijf en uw stukkiesschrijver, had bioloog willen worden, wordt vrolijk wakker van de zingende merel in de uitlopende lariks. Op naar Pasen dus met die prachtige reclamefolders, glimmende magazines en smakelijke aanbiedingen. Het water loopt je in de mond als je die verrukkelijke gerechten bekijkt. Paashaaskaasplakjes met een snorretje van bieslook en stukjes komkommer als oortjes, zo schattig. Voor kinderen is er de paashaaszak en de vegetariërs kunnen hun (vegan) hart ophalen. Er is zelfs een vegetarische kapsalon, veganistische spekstukjes en (echt waar) borrelbrood. Maar wat er echt uitsprong op de plaatjes was de smörgåstårte. Zoek zelf maar uit wat het is. Had een kwartier nodig om het foutloos op te schrijven. Mevrouw De Keijzer maakt een prachtige palmpasenstok voor buiten en ik neem nog een paaseitje.

Fijne paasdagen en leve de lente!

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie