Afbeelding
Foto Van Denderen
Column

Wat (nog meer) opviel deze week

15 juli 2020 om 11:00 Column

Uw stukkiesschrijver, tevens kampend met een kersenverslaving, heeft eindelijk weer eens met mevrouw De Keijzer een fietstochtje gemaakt. Het eerste wat opviel was de gigantische hoeveelheid elektrische fietsen. Onderweg kwam ik er achter dat we zowat de enige twee waren die een gewone standaard fiets met drie versnellingen hebben.

Met enorme snelheden vlogen ze ons links voorbij. Langs de Eem op het Bernard de Roijpad is het onmogelijk om die anderhalve meter afstand te houden. Als er dan weer zo’n ‘Max Verstappen’ op leeftijd met valhelm en bruine sandalen met klittenbandsluiting gevolgd door een grijze dame met dito kleding, voorbij stoof was zijn aftershave nog kilometers verder te ruiken. Even pauzeren bij café ‘De Plank’ waar we werden verrast door een veertigtal Zündapps, Kreidlers en Berini, oldtimer brommertjes uit een lang vervlogen tijd. Vervolgens kwamen daar nog eens een kleine honderd solexen bij die daar hun jaarlijkse solextocht afsloten met een gezellige barbecue. Volgens ingewijden stond daar voor een paar ton euro’s aan brommertjes. Nadat we onze fietsen voorzichtig tussen al die prijzige klassiekers hadden weggehaald reden we de Coelhorsterweg oprichting Amersfoort, voor de Malebrug links.

Wat opviel waren de ontsierende blauwe plastic afvalzakken die aan de picknickbanken waren vastgeknoopt. Toch een armoedige noodgreep maar beter iets dan het gewoon lekker laten slingeren of van je afgooien. Als we op het eind van onze fietstocht de Schans oprijden is daar ineens in de bocht een klein paradijsje ingericht. Op een stukkie grond van de Ambachtswerf van Laurens Olieman staat een zeecontainer ingericht als minibar met twee enthousiaste jonge ondernemers. Liset Nauta en Clemens Ritzer runnen daar sinds kort een knus terrasje en er is op het dek van diverse bootjes plaats om te chillen na een inspannende fietstocht. Het uitspanninkje ‘Roer’ is zeker de moeite waard om er een drankje te doen. Wat opviel was de tekst ‘IJsje?, breng een volle tas afval terug!’ Een briljant idee. Dus breng je zo’n tas van het duo op de terugweg vol afval terug dan trakteren zij je op een ijsje.

Wat ook heel erg opviel was de foto van wethouder Klimaatadaptatie! en Groen! Kees Kraanen (VVD). ‘Killer Kees’ klom in zijn strakke blauwe pak in een boom om een mezenkastje op te hangen. Volgens Kees gaan we een overlastvrije zomer tegemoet. Wat we niet op de foto zagen is dat twee ambtenaren de trap stevig vasthouden als Kees met een hand de boom moet vasthouden en met de andere zijn duim opsteekt. Uit zeer onbetrouwbare partijbronnen vernomen dat Kees doodsbang is op grote hoogtes en dat hij zeker een keer komt kijken bij de groengordel aan de IJsselstraat, heeft uw stukkiesschrijver, tevens ouwe op de barricade activist, vernomen van een listige fractiegenoot.
Groen Links en SP gingen hem al voor. Hulde!

Joop de Keijzer.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie