Cajun kipspiesen met mango salsa.
Cajun kipspiesen met mango salsa. Bbq-junkie.nl

Nederlands bekendste barbecueblogger Roy Schalkwijk geeft vijf tips en een recept

9 juli 2020 om 16:00 Culinair

AMERSFOORT Roy Schalkwijk, beter bekend als barbecue Junkie, is de bekendste barbecueblogger van Nederland. Normaal deelt hij zijn tips en recepten op z'n website barbecue-junkie.nl. Nu doet hij dat ook met de lezers van De Stad Amersfoort.nl.

1.Neem de tijd

Als het op een avondje barbecueën aankomt zijn we in Nederland vaak te gehaast. Mijn eerste tip is dan ook om de tijd te nemen voor een avondje barbecue. Begin een uur van te voren met het aansteken en wacht tot de kolen goed branden. En als het dan tijd is om te gaan grillen, gooi dan niet direct het hele rooster vol, maar werk in gangen. Zo kun je echt een lekker avondje gezellig barbecueën en heb je zelf ook nog tijd om rustig aan tafel te zitten.

2.Creëer een koelere zone

Een veel voorkomend probleem bij het barbecueën is dat de kip zwartgeblakerd is, maar van binnen nog niet gaar. Dat komt vaak omdat de barbecue te heet is en er geen plek is om je gerecht rustig te laten garen. Een koelere of indirecte zone kan helpen, want door een deel van je kolenrooster vrij te houden van kolen heb je een plek waar je iets neer kunt leggen zonder het direct te verhitten. Gaat een stukje kip te hard boven de hete kolen? Dan verplaats je het naar de koelere zone, waar het nog wel verder kan garen maar niet zal verbranden.

3.Gebruik de deksel van je barbecue

De deksel van je barbecue is er niet alleen om hem te beschermen tegen de regen. Door de deksel op de barbecue te houden gaat de warmte namelijk circuleren en zullen je gerechten gelijkmatiger garen. Dat resulteert in een sappiger resultaat. 

Daarnaast zorgt de deksel op je barbecue er voor dat de temperatuur in de barbecue beter is te regelen. Door met de luchtschuiven in de barbecue te spelen kun je namelijk de toevoer van zuurstof bepalen en heb je dus invloed op hoe hard je kolen branden. In combinatie met tip 2 kun je nu zelfs een oven maken van je barbecue, waarbij je gerechten voor langere tijd gaart met indirecte warmte.

4.Gebruik de barbecue voor meer dan alleen vlees

Als het om barbecueën gaat zijn we in Nederland flinke vleeseters, maar de barbecue is voor zoveel meer geschikt. Denk aan het grillen van groenten en poffen van aardappelen. Of een lekker stukje zalm dat je rookt op een houten plankje. Zelfs desserts van de barbecue zijn mogelijk! Door verder te kijken dan alleen een stukje vlees grillen bereid je een volwaardige maaltijd op de barbecue en kun je iedere keer weer variëren.

5.Maak je rooster schoon als de barbecue nog warm is

Een onderdeel van het barbecueën waar veel mensen minder naar uitkijken is het schoonmaken van de barbecue, maar dit hoeft helemaal geen vervelend klusje te zijn. Het belangrijkste is dat je het barbecue rooster iedere keer schoonmaakt, omdat je daar eten op bereidt. De rest van de barbecue hoef je echt niet iedere keer schoon te maken. Eén of twee keer per jaar een sopje door de barbecue is genoeg. 

Je rooster schoonmaken is overigens het makkelijkst als de barbecue nog warm is na het barbecueën. Neem een goede schoonmaakborstel voor de barbecue en borstel het rooster zo veel mogelijk schoon. Neem vervolgens een stuk keukenpapier, doe hier een beetje zonnebloemolie op en neem het rooster hier mee af. Zo is je rooster er weer klaar voor om gebruikt te worden!


Roy Schalkwijk van barbecue Junkie. - barbecue Junkie

Recept: Cajun Kipspiesen met Mango Salsa
Spiesjes op de barbecue doen het altijd goed en deze zomerse spiesen van kippendijen zijn daarop geen uitzondering. De kruiden en specerijen waar je de kip mee kruidt hebben een beetje pit en de frisse mango salsa is daarop een mooie tegenhanger. Met de bereiding van dit recept kun je direct oefenen met een koelere zone (zie de barbecue tips), waar je spiesen rustig laat garen terwijl je de salsa bereidt.

Ingrediënten
- 500 gram Kippendijen
- 2 tl Zout
- 2 tl Gerookt Paprikapoeder
- 2 tl Knoflookpoeder
- 1 tl Cayennepeper
- 1 tl Uienpoeder
- 1 tl Versgemalen Zwarte Peper
- 1 tl Gedroogde Tijm
- 1 tl Gedroogde Oregano
- 1 Mango
- 1 el Limoensap
- 3 takjes Koriander

Overige benodigdheden
- barbecue met Deksel
- 6 (houten) Spiesen

Bereiding
Voor dit recept beginnen we met het kruiden van de kippendijen. Meng hiervoor in een ruime kom het zout, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, de cayennepeper, zwarte peper, tijm en de oregano.
Snijd vervolgens de kippendijen in blokjes van ongeveer 2 cm groot. Voeg de blokjes kip toe aan het kruidenmengsel en zorg dat alle kanten worden bedekt met kruiden.
Zet de kom nu aan de kant, zodat de smaken even lekker kunnen intrekken. Ga je houten spiesen gebruiken? Leg deze dan nu ook even in water, dan verbranden ze niet zo snel op de barbecue.
Steek nu de barbecue aan en creëer hierbij een koelere zone door een deel van je kolenrooster vrij te houden van kolen. Heb je een thermometer in de deksel van je barbecue? Probeer de temperatuur in de barbecue dan zo rond de 160 graden te houden.
Is de barbecue gereed? Rijg dan de stukjes kip aan de spiesen en leg deze vervolgens in de koelere zone op je barbecue rooster (dus niet boven de brandende kooltjes). Sluit de barbecue nu met de deksel en gaar de kip ongeveer 10 minuten.
In die tijd kun je de mango salsa maken. Schil hiervoor de mango en snijd het fruit in kleine blokjes van ongeveer 0,5 cm groot. Doe deze in een kom. Hak nu de blaadjes koriander goed fijn en meng samen met het limoensap door de blokjes mango.
Na 10 minuten is de kip van binnen al aardig gaar en dus is het tijd om ze naar de hetere zone van de barbecue te verplaatsen, waar je de spiesen nog even kunt grillen. Gril ze hier in totaal 8 minuten, waarbij je de spiesen halverwege draait.
Wil je zeker weten dat de kipspiesen gaar zijn? Gebruik dan een kernthermometer. De kerntemperatuur moet minimaal 70 graden zijn.
Haal de spiesen van de barbecue als ze gaar zijn en leg ze op een serveerplank. Schep er al wat van de mango salsa overheen en serveer de spiesen met de rest van de salsa, zodat iedereen deze naar smaak extra kan toevoegen. Eet smakelijk!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie