De 150e geboortedag van Piet Mondriaan zal in 2022 uitgebreid worden herdacht.
De 150e geboortedag van Piet Mondriaan zal in 2022 uitgebreid worden herdacht. Foto: Wil Groenhuijsen

Feest van de Verbeelding in 2022

7 mei 2021 om 10:00 Achtergrond

AMERSFOORT In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren. Het Mondriaanhuis wil dit graag vieren met culturele instellingen, scholen, bedrijfsleven en alle Amersfoorters. Onder de titel ‘Feest van de Verbeelding’ wordt iedereen uitgenodigd om mee te doen met een innovatief, inspirerend en inclusief programma. De voorbereidingen zijn momenteel in volle gang.

Er zijn niet veel kunstenaars die zichzelf zo vaak opnieuw hebben uitgevonden als Mondriaan. Tot aan het einde van zijn leven bleef hij zich vernieuwen. Hij was leergierig en bezat een grenzeloze nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen, ook buiten de beeldende kunst. Zijn uitzonderlijke eigenschappen en kwaliteiten hebben hem tot grote hoogte gebracht. Het Mondriaanhuis, de plek waar de kunstenaar werd geboren, wil in 2022 Piet Mondriaan eren met een jubileumprogramma dat de vernieuwingsdrang en de verbeeldingskracht van de kunstenaar centraal stelt.

LEF Het museum organiseert in het jubileumjaar zelf twee bijzondere tentoonstellingen en een educatieprogramma voor scholen. De eerste expositie is in samenwerking met de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en toont vers werk van jong talent met lef. In de tweede tentoonstelling, getiteld ‘Onbegrensd’ koppelt het Mondriaanhuis zeven hedendaagse beeldend kunstenaars aan zeven componisten, die samen nieuw werk gaan maken. Ook Kunsthal KAdE en Museum Flehite geven volgend jaar aandacht aan Mondriaan met speciale exposities.

CREATIEVE SESSIES Maar daar blijft het niet bij. De wens is om ook een maatschappelijk programma op poten te zetten waarin vernieuwing en verbeelding centraal staan. Een programma waarbij teams zich gaan buigen over een aantal taaie problemen waar de samenleving mee worstelt. Te denken valt aan vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, energietransitie of mobiliteit, maar ook burgerparticipatie of welzijn. Het idee is om vervolgens bedrijfsleven, overheid en studenten te koppelen aan kunstenaars en de creatieve industrie. Gezamenlijk denken zij na over de stedelijke opgaven van deze tijd en gaan op zoek naar (nieuwe) oplossingen en ontwerpen. De gedachte is dat de verbeeldingskracht en creativiteit van kunstenaars een essentiële bijdrage kunnen leveren aan toekomstige oplossingsrichtingen. Het resultaat van deze creatieve sessies wordt aan een breed publiek getoond.

Er zijn al diverse mooie ideeën geopperd, maar nog meer plannen zijn welkom

CULTUREEL PROGRAMMA Er komt uiteraard ook een cultureel programma. Culturele instellingen in Amersfoort, zowel amateur als professioneel, zijn of worden uitgenodigd om ter gelegenheid van het 150-jubileum te programmeren en een programmaonderdeel in te brengen in een stadsprogramma dat start op 7 maart 2022, de geboortedag van Mondriaan. Er zijn al diverse mooie ideeën geopperd, maar nog meer plannen zijn welkom.

MEEDOEN Heb jij ook een goed idee om van Mondriaan 150 een bruisend jubileumjaar te maken? Kijk dan op de site van het Mondriaanhuis voor meer informatie en aanmelden: www.mondriaanhuis.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie