Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Een waterdichte badkamer maken (1)

27 november 2020 om 15:00 Klussen & Vrije tijd

AMERSFOORT Dit voorjaar klusten meer Nederlanders dan ooit tevoren. Een deel van hen vindt sindsdien klussen leuker dan voorheen, blijkt uit onderzoek van GFK. Ze worden beter en kochten ook meer materialen en gereedschap. Het is dan ook te verwachten dat meer mensen stevige klussen als een nieuwe badkamer durven uit te voeren, wat best tricky is. Vakblad KlusVisie laat in twee afleveringen zien wat je mag verwachten.

Als je een nieuwe badkamer wilt realiseren waar ook een douche in komt, kies dan in ieder geval voor professionele materialen van producenten als Ardex, PCI, Kerakoll, Eurocol en Schonox. In dit artikel gaan we uit van betonnen muren en een vloer van zandcement, zoals gebruikelijk in veel huizen. 

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

KAAL MAKEN Eerst maak je de ruimte kaal door oude tegellagen te verwijderen. Vervolgens verwijder je de cementhuid en lijmresten. Daarna de ruimte goed schoon maken met de stofzuiger. Voordat je aan de slag gaat met lijmen en tegels, controleer of de zandcementvloer niet meer dan 4 procent restvocht bevat. Is dit het geval, dan kun je aan de slag met de voorbehandeling met een gronderingsmiddel. Dit middel beschermt egalisatiemortel en tegellijmen tegen een te snelle vochtonttrekking. Want het product verlengt de lijmopentijd. Het verbetert ook de hechting en voorkomt dat bij het egaliseren van de vloer door te snelle wateronttrekking krimpscheuren en pinholes (gaatjes) ontstaan. Bij het verwerken van een gronderingsmiddel en alle andere producten daarna, altijd goed de voorschriften van de fabrikant opvolgen. 

GOED OPDROGEN Breng de grondering op met een roller. Met een blokkwast zet je de kim, de overgang van de vloer en de wand, ook vol met grondering en laat dit goed opdrogen. Maak vervolgens de wand en vloer waterdicht. Dit type product compenseert spanningen. De afdichtingslaag is ook nog eens scheuroverbruggend, ook bij scheuren die later ontstaan.

EXTRA AANDACHT Het leidingwerk vraagt om extra aandacht. Breng de waterdichting aan rond de uitstekende leidingen. In de laag druk je manchetten die je ook waterdicht maakt. Daarna realiseer je met kimband een waterdichte overgang tussen de muur en de wand. De kimband zet je eerst met de handen in de waterdichting en druk je goed aan. Vervolgens druk je de kimband goed aan met bijvoorbeeld een troffel of spaan. Zo voorkom je dat er vouwen in de kimband komen te zitten. Werk de band goed af met waterdichting.

Volgende week laat KlusVisie zien hoe je onder meer de hoeken afwerkt en de badkamer voorbereidt op het lijmwerk en het aanbrengen van tegels.

door Jaap van Rijn

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor iedereen die geïnteresseerd is in klussen en onderhoudswerk. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer. De rubriek Materiaal & Gereedschap toont interessante nieuwe klusproducten en overige noviteiten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie