Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Houtrot te lijf: zo maak je je kozijn winterklaar

30 oktober 2020 om 15:00 Klussen & Vrije tijd

AMERSFOORT Het kan nog: kozijnen met rotte plekken aanpakken voordat de winter toeslaat. Je kunt een professional vragen om de houtrotreparatie uit te voeren, maar veel vakmensen hebben het nog steeds razend druk. Dus gaat het om relatief kleine reparaties, dan kun je overwegen deze klus zelf uit te voeren.

De professional gebruikt speciaal gereedschap. Maar met een hamer en een scherpe beitel kom je al ver. Voordat je de beitel het hout indrijft, is het handig om wat meer te weten over het ontstaan van houtrot. Dit zit meestal in de onderkant van het kozijn: de dorpel en de hoeken. Regenwater spoelt van boven naar beneden en daarom blijft dit deel van het kozijn het langst nat. Op den duur en zeker bij matig onderhoud van de verflaag zal het vocht het hout indringen. En na het vocht komen de schimmels die zich in het hout vreten.

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

LEKKE BEGLAZING Vocht kan ook in het hout doordringen via een lekke beglazing, openstaande kitnaden of verouderde stopverf. Inspecteer tevens de binnenzijde van het kozijn. Want als een condensprofieltje onvoldoende is gekit, kan schimmel ontstaan dat zich van binnen naar buiten vreet.

VUISTREGEL Controleer met een sleutel of priem tot hoe ver de rot in het hout zit. De vochtige, aangetaste plek is veel zachter en donkerder van kleur dan gezond hout. Schuur eerst zoveel verf weg totdat het hout lichter van kleur wordt. Dan ben je bij het gezonde hout aangekomen. Neem ook wat gezond hout mee. Want laat je maar een klein beetje aangetast hout zitten, dan zul je snel weer aan de bak moeten. 

Haal het rotte hout alleen weg als het om een beperkte grootte gaat. Een vuistregel: niet meer weghalen dan maatje vuistgrootte. Anders is het echt een klus voor de professional. Want kozijnhout maakt deel uit van de gevelconstructie die je maar beter niet kunt verzwakken. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Jaap van Rijn/KlusVisie

EPOXY Vakmensen gebruiken bij voorkeur epoxy voor houtreparaties. Dit materiaal blijft na uitharding elastisch en kan met het kozijn meebewegen. Deze eigenschap verkleint de kans dat de overgang tussen de epoxy en het hout gaat openstaan en vochtig wordt. Grote, aangetaste plekken repareert de professional met stukken hardhout, de kleine plekken met epoxy. Want epoxy is prijzig.

2-IN-1 Je gaat met epoxy aan de slag met een tweecomponentenproduct. Professionals werken met een kit- of doseerpistool waarin twee kokers passen, een met epoxyhars en een met verharder. De doe-het-zelver die een enkele of een paar kleinere reparaties wil uitvoeren, kan kiezen voor de dubbelwandige 2-in-1 koker waar tegelijkertijd de hars en de verharder in de juiste verhouding uitkomt. Met een plamuurmes meng je volgens de voorschriften van de fabrikant de epoxy goed door. 

Professionals werken met producten van onder meer Renovaid, Polyfilla en Repair Care. Deze profmerken bieden ook 2-in-1-kokers voor kleinere reparaties, zoals Polyfilla W360, Eazyfix van Repair Care en Renofill van Renovaid.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Jaap van Rijn/KlusVisie

AAN DE SLAG Eerst filmpjes van de producent op Youtube bekijken is sterk aanbevolen. Fixeer na de opgedane kennis de open gehakte reparatieplek met een impregneervloeistof. Deze trekt diep in het hout en doodt eventuele schimmelsporen. Zet vervolgens een beetje epoxy op het hout, dit heet aanbranden. Zet de epoxy niet op glas. Vervolgens modeleer je de epoxy met een plamuurmes. Werk zo netjes als mogelijk. Want goed modelleren scheelt veel schuurwerk na uitharding. Schuur bij voorkeur met een deltaschuurmachine en P120 papier voor lekker strak werk. Zet na het schuren de reparatie eerst in de grondverf en lak na droging van de grondverf vervolgens af.

door Jaap van Rijn

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie