Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Deze snoerloze bovenfrees biedt veel mogelijkheden

20 november 2020 om 15:00 Klussen & Vrije tijd

AMERSFOORT Heb je regelmatig houtklussen waarbij je denkt: ik kan hier best een bovenfrees bij gebruiken. Maar wel een handzame zonder snoer en licht van gewicht. En van professionele kwaliteit. Want een bovenfrees schaf je doorgaans maar één of twee keer in je leven aan. Makita biedt deze machine als een complete 18 volt-multifrees.

Je kunt met de multibovenfrees zowel houtkanten frezen als andere freesklussen uitvoeren. Makita biedt de machine met een 18 volt-accu, want die biedt veel kracht. Ook de lading van de accu mag er zijn: 5.0 Ah. Oftewel veel prik zodat de accu tijdens een freesklus niet of weinig opgeladen hoeft te worden. De accu zit boven op de machine zodat de machine in balans is tijdens het werken, zo blijkt tijdens een KlusVisie-test.

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

LEKKER DOORKLUSSEN Een beetje stevige 220 volt-frees produceert al gauw meer dan 25.000 toeren. De Makita-accufrees doet daar niet voor onder en reikt zelfs tot de 30.000 toeren. Dus kun je lekker doorklussen. Dankzij de maximale freesdiepte van 35 mm zijn genoeg uiteenlopende houtklussen uit te voeren met deze machine. In de bovenfrees passen zowel 6 als 8 mm freesjes. Je moet dan wel de spantang verwisselen als je van de ene maat naar de andere gaat.

De diepte-instelling mag er wezen, zo wijst de KlusVisie-test uit. Ontgrendelen, snel op de gewenste diepte instellen en dan vastklemmen. Dit werkt goed, de instelling blijkt degelijk te zijn uitgevoerd. De fijn-instelling is opvallend goed afleesbaar en makkelijk bij te stellen met het draaiknopje. 

BESCHAAFD De machine produceert voor een invalfrees een beschaafd geluid en is op het werk relatief goed hanteerbaar. De accu zit niet in de weg. Ook de ergonomie valt in de smaak: de softgrip van de stuurknoppen voelt goed aan. De Makita geeft dankzij ledlicht goed zicht op het werk. Makita levert optioneel een trimgeleider waarmee je een stuk plakfineer perfect kunt afwerken. Het kantenfrezen kun je uitvoeren met zowel een gewone als een kantelbare kantenvoet. Die voet is wel een optionele accessoire. De machine laat zich met deze voet tijdens de KlusVisie-test goed over mdf sturen.

ONMISBAAR KlusVisie beschouwt de Makita-accufrees als een naar behoren presterende, puike machine. De verstelbare kantenvoet en de trimgeleider worden als onmisbaar bestempeld. Want ze maken het mogelijk om freeswerk beter uit te voeren. De accessoires moet je wel apart aftikken. Makita biedt optioneel nog een versprongen en een invalfreesvoet en een mal, inval- en langsgeleider.

door Jaap van Rijn

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie