Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Saneren van tegelvoegen wordt een makkie

25 september 2020 om 15:00 Klussen & Vrije tijd

AMERSFOORT Zijn de voegen in de badkamer aan vervanging toe, maar kan het tegelwerk nog jaren mee? Of wil je een beschadigde tegel vervangen? Dit zijn doorgaans klussen voor de vakman. Maar ook de doe-het-zelver met een vaste hand kan deze klus klaren.

Veel vakmensen zullen bij het vervangen van een beschadigde tegel de multimachine pakken. Voor deze machine leveren bekende merken als Bosch, Makita, Fein en Festool onder meer met diamant beklede segmentbladen. Daar slijp je de voegen mee uit. Na het uittikken van de tegel wordt de oude lijmlaag met een schraperblad verwijderd. 

Je kunt voegen ook saneren met een haakse slijper. Maar dan moet je over een behoorlijk vaste hand beschikken. Nadeel van de slijper: een grotere stofproductie dan werken met de multitool. Het stof kun je afvangen met een kap en een bouwstofzuiger. Wil je met de slijper plus stofkap en stofzuiger aan de slag gaan, dan is huren wellicht de beste optie.

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

MUURVAST De blaadjes van de diverse merken multitools zijn uitwisselbaar met die van andere merken. Let bij aanschaf goed op de opname van de machine. Sinds een paar jaar is de Starlock-opname de standaard, het systeem waarmee het blaadje wordt vastgeklemd. Het voordeel van Starlock: eenvoudiger blaadjes kunnen vervangen en ze zitten echt muurvast. Zeker bij voegen saneren, is dat prettig. De kans is kleiner dat je uit de voeg schiet en zo een tegel beschadigt die je niet wilt verwijderen. Bezit je nog geen multimachine maar ben je er wel op zoek naar? Zo’n Starlock-machine kan dan een goede keuze zijn. Wie niet over een multitool of haakse slijper beschikt, kan met schraapstaal met de hand de klus klaren. Deze fysiek inspannende klus zal meer tijd vergen.


Jaap van Rijn/KlusVisie

MACHINE DELEN Je kunt het ook anders aanpakken: een Rubiscraper kopen en die met de buren, vrienden, kennissen en familie delen. Want in tegenstelling tot de veelzijdige multitool kent de Rubiscraper maar één kunstje en dat is voegen bikken. Wat de machine ongelofelijk goed doet, zo bleek uit een test van vakblad KlusVisie. Met deze machine kun je meters maken. De naam Rubi zal genoeg doe-het-zelvers weinig zeggen. Dit bedrijf produceert vooral toptools voor professionele tegelzetters. Denk aan onder meer tegelsnijplanken. 

INNOVATIEF Rubi omschrijft de scraper als een elektrische voegenkrabber die cementgebonden voegen uitbikt. In de opname van de machine past een van de twee bijgeleverde, met wolfraamcarbide geharde puntbeitels. Deze beitels zijn met opzet niet voorzien van diamant en komen pas in beweging bij weerstand van materiaal. Zo wordt tegelschade voorkomen. Een Australiër bedacht deze innovatieve techniek. 

De beste man werd geconfronteerd met 100 m² tegelvloer, voorzien van de verkeerde voeg. De tegelzetter was met de noorderzon vertrokken. Hij besloot het probleem als een uitdaging te beschouwen. De Australiër ontwikkelde een bikkende machine en legde zijn prototype aan Rubi voor. Samen ontwikkelden ze de Rubiscraper, de Madurodam-bikker onder de hakbeitels. Rubi levert standaard een 1,5 mm- en 3 mm-bikker bij de machine. Andere maten zijn los verkrijgbaar. 


Jaap van Rijn/KlusVisie

OPVALLEND MAKKELIJK De bikker graaft zich beheerst in de voeg, het saneren gaat opvallend gemakkelijk, aldus de redactie van KlusVisie. Je kunt tempo maken. De machine is eenvoudig in het spoor te houden. Nog een pluspunt: opvallend weinig productie van fijnstof. KlusVisie beschouwt de Rubiscraper dan ook als de gedroomde voegensaneerder. Maar waarom dat delen van de Rubi met anderen? De machine kost al gauw 120 euro. En hoe vaak saneer je voegen? Daarom dus. Gun ook je relaties puur bikgenot.

Meer informatie: www.rubi.com 

door Jaap van Rijn

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie