Patiënten die een coloscopie krijgen in Meander, ontvangen van te voren een digitale voorlichting op maat
Patiënten die een coloscopie krijgen in Meander, ontvangen van te voren een digitale voorlichting op maat Medify Media

Snel vervolgonderzoek in Meander na uitslag Bevolkingsonderzoek Darmkanker

15 maart 2021 om 14:27 Gezondheid-MeanderMC

Vrouwen en mannen tussen de 55 en 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het Bevolkingsonderzoek Darmkanker. Als er bij dit onderzoek bloedsporen in de ontlasting aangetroffen worden, krijgt de deelnemer binnen enkele werkdagen een uitnodiging voor een inwendig darmonderzoek (coloscopie). Meander Medisch Centrum heeft een gecertificeerd Endoscopisch Centrum waar patiënten binnen twee weken terecht kunnen en direct na de coloscopie een voorlopige uitslag krijgen. Als er dikkedarmkanker wordt geconstateerd, dan gaan patiënten binnen Meander een versneld traject in en worden ze doorverwezen naar de MDL-arts, chirurg of oncoloog voor vervolgbehandeling. Meander heeft in 2021 ruimte voor 1000 coloscopieën. Dit onderzoek is bedoeld om poliepen (voorlopers van darmkanker) te ontdekken en weg te halen of dikkedarmkanker vroegtijdig op te sporen.


Digitale voorlichting

Patiënten die naar Meander komen voor een coloscopie, krijgen van te voren een digitale voorlichting op maat. Met behulp van filmpjes, 3d-animaties, foto’s en vragenlijsten worden zij goed voorbereid op het onderzoek. Deze voorlichting kunnen patiënten in hun eigen tempo en in hun eigen vertrouwde omgeving, eventueel samen met een familielid of naaste, doorlopen. De patiënt kan stap-voor-stap zien wat er in het ziekenhuis gaat gebeuren. Waar kan de patiënt zich melden, hoe zien de voorbereidingen er uit en hoe verloopt het onderzoek? Aan het einde van de voorlichting krijgt de patiënt een vragenlijst. Met behulp van deze vragenlijst kunnen de verpleegkundige en MDL-arts het consult beter voorbereiden. Doordat een aantal vragen vooraf al beantwoord zijn, kan de behandelaar meer tijd nemen voor de persoonlijke situatie van de patiënt.


Bevolkingsonderzoek

Darmkanker is een veel voorkomende vorm van kanker. Elk jaar krijgen ongeveer 14.000 mensen dikkedarmkanker. Hoe eerder darmkanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing is. Het Bevolkingsonderzoek Darmkanker is dan ook bedoeld om voorstadia van darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter en daarnaast is de behandeling dan vaak minder zwaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie