Prof. Dr. Esther Consten is één van de internationale hoofdrolspelers bij ontwikkelingen op het gebied van de robot-geassisteerde darmchirurgie
Prof. Dr. Esther Consten is één van de internationale hoofdrolspelers bij ontwikkelingen op het gebied van de robot-geassisteerde darmchirurgie Saskia Bernedis van Berlekom

Meander opereert complexe tumoren in de darmen met operatierobot

1 maart 2021 om 14:58 Gezondheid-MeanderMC

Maart is darmkankermaand. Meander Medisch Centrum heeft een hightech expertisecentrum waarin MDL-artsen en chirurgen nauw samenwerken bij de behandeling van deze vorm van kanker. Voor iedere patiënt maken zij een persoonlijk plan dat is afgestemd op het tumortype. Omdat tumoren in de darmen steeds vroeger worden ontdekt, krijgen patiënten vaak een orgaansparende ingreep. Bij complexe operaties, waarbij in een kleine ruimte hele moeilijke en nauwkeurige handelingen moeten worden verricht, maken de chirurgen van Meander gebruik van de operatierobot. Prof. dr. Esther Consten is als chirurg werkzaam in Meander, gespecialiseerd in darmkanker chirurgie en één van de internationale hoofdrolspelers bij ontwikkelingen op het gebied van de robot-geassisteerde darmchirurgie.


De voordelen van robotchirurgie

Consten: “De robot is vooral van toegevoegde waarde bij lastige kijkoperaties, waarbij we in een kleine ruimte hele moeilijke en nauwkeurige handelingen moeten verrichten. Dus bijvoorbeeld bij complexe tumoren die ver weg liggen. Daarnaast kunnen er nu en in de toekomst allemaal hulpmiddelen aan de computer van de robot toegevoegd worden die de chirurg enorm kunnen helpen bij precisie chirurgie. Bijvoorbeeld toekomstige extra tools die anatomie herkennen, het bloedverlies tijdens de operatie kunnen bijhouden, MRI-scans die je als een soort inlegblad kan gebruiken of tracers die aangeven welke lymfeklieren besmet zijn. Het is dus veel meer dan een computer. Onze overtuiging is dat we pas aan het begin staan van de mogelijkheden die de robot ons kan bieden om patiënten effectiever en met steeds betere kwaliteit van zorg te behandelen.”


High-tech centrum darmkankeroperaties

Al sinds 2004 is Meander bezig met de ontwikkeling van operatietechnieken voor de minimaal invasieve behandeling van darmkanker. Sinds 2011 waar mogelijk met behulp van een operatierobot. Consten: “Minimaal invasief betekent dat de chirurg veel kleinere sneetjes maakt dan bij een ‘klassieke’ operatie. Door de sneetjes brengt de chirurg via een buisje een camera in de buikholte. Vervolgens kunnen we het beeld vergroten en daardoor kunnen we heel nauwkeurig opereren. Meander was een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar de robot ingezet werd bij de behandeling van alle endeldarmtumoren en inmiddels passen we deze hightech operaties veelvuldig toe in de behandeling van alle darmaandoeningen.”
Ervaren groep chirurgenConsten en haar collega Ivo Broeders, eveneens chirurg in Meander, zijn allebei hoogleraar in de robotchirurgie. Consten: “Mijn collega Broeders richt zich vooral op de slokdarm en middenrif aandoeningen en de technische kant (denk aan ontwikkeling van kunstmatige intelligentie) en is verbonden aan de Technische Universiteit Twente. Ik richt mij op de dikke darm en endeldarm aandoeningen waarbij ik mij, naast de ontwikkeling van een potentiele uitbreiding van het diagnostisch platform van de robot, meer op de klinische toepasbare kant van de robot richt. Ik ben hoogleraar aan de medische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. We vullen elkaar dus goed aan. Samen met dr. Paul Verheijen leiden we met zijn drieën specialisten van andere ziekenhuizen, in zowel binnen- als buitenland, op. En we doen daarnaast veel wetenschappelijk onderzoek. Onze ambitie is altijd geweest om onze kennis uit te dragen en anderen op te leiden.”


Wetenschappelijk onderzoek

Consten doet dus veel onderzoek naar het optimaliseren van operaties aan de dikke darm, endeldarm en bekkenbodem, al dan niet met behulp van de robot. Ze heeft inmiddels meer dan 160 publicaties op haar naam staan en won in oktober de Johan Harmen Franken van Brunswijk-prijs. Deze prijs wordt ieder jaar door het medisch specialistisch bedrijf (MSB) van Meander uitgereikt aan een lid van de medische staf die in het voorgaande jaar auteur was van het meest aansprekende artikel of onderzoek. Consten: “Wat ik heel mooi vind is dat je door onderzoek te doen in een continu denkproces zit. Het houdt je scherp rondom de dingen die je doet. De behandelingen die we uitvoeren, de stappen die we zetten en de denkwijze die we daarbij hebben, zijn daar nog zaken die we daarin anders kunnen aanpakken om voor de patiënt een beter resultaat te krijgen? Dat bedenken, dat proces, en dat het dan mogelijk leidt tot iets positiefs, dat vind ik heel spannend en ontzettend inspirerend.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie