Operatierobot live te volgen in Meander Medisch Centrum

21 mei 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Veertig studenten van de Universiteit Twente volgden op 21 mei live op een groot scherm de verrichtingen van de operatierobot in Meander Medisch Centrum. Zij waren naar het ziekenhuis gekomen op uitnodiging van prof. dr. Ivo Broeders, chirurg in Meander Medisch Centrum.

Meander Medisch Centrum heeft een nauwe samenwerking met de Universiteit Twente. Robotchirurg prof. dr. Broeders is daar  hoogleraar Robotica en Minimaal Invasie Technieken. Hij verricht onderzoek naar ergonomische aspecten van robotchirurgie, single incision robotchirurgie en werkt mee aan de ontwikkeling van robotsystemen voor flexibele endoscopie. Hij heeft in 2000 de robot in Nederland geïntroduceerd.

De studenten volgen de richting Technische Geneeskunde. Deze studierichting slaat een brug tussen de medische wereld en de techniek. Zij worden opgeleid om technische innovaties te bedenken en toe te passen in de geneeskunde.

Dr. Broeders opereerde met behulp van de robot een verzakking van de bekkenbodem. Dr. Bernard van Driel (chirurg en docent klinische vaardigheden Universiteit Twente) gaf toelichting. Na afloop konden de studenten ook zelf plaatsnemen achter de console (afstandsbediening) om de operatierobot te besturen.

In Meander Medisch Centrum wordt sinds maart vorig jaar naar volle tevredenheid met behulp van de robot geopereerd. Dat gebeurt bij ingewikkelde gynaecologische, urologische of chirurgische ingrepen. Er zijn voor ieder specialisme goed opgeleide robotteams. De robot is een geavanceerd hulpmiddel voor de medisch specialist en maakt nog nauwkeuriger opereren mogelijk. In totaal zijn er in Amersfoort 325 patiënten met behulp van de operatierobot geopereerd.

De ervaringen met robotchirurgie in Meander Medisch Centrum in Amersfoort zijn positief. De specialismen Urologie, Chirurgie en Gynaecologie zetten de da Vinci-robot in voor operaties in de buikholte, bijvoorbeeld verzakkingen van de bekkenbodem, endeldarm- of prostaatkanker. Door de operatierobot in te zetten bij een prostaatverwijdering, is er een veel kleiner risico op urinelekkage en impotentie. Daarnaast is de robot bij uitstek geschikt voor reconstructies op moeilijk bereikbare plaatsen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie