Prostaatcentrum Midden-Nederland van start in Meander Medisch Centrum

1 maart 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Op 1 maart 2013 is het Prostaatcentrum Midden-Nederland van start gegaan. Meander Medisch Centrum bundelt hierin de zorg rond prostaatkanker. Alle deskundigheid en faciliteiten zijn voorhanden om prostaatkanker effectief te onderzoeken en te verhelpen. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van de geavanceerde Da Vinci-operatierobot. Dit vermindert het risico op lichamelijke beperkingen na de operatie, zoals erectiestoornissen of urine-incontinentie. De wachttijden zijn kort.

Op het gebied van onderzoek en behandeling van prostaatkanker is de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt. Meander loopt hierop vooruit met de operatierobot. Een aantal urologen hebben zich gespecialiseerd in het opereren van prostaatkanker met behulp van deze robot. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met het UMC Utrecht in het kader van brachytherapie. Alle overige behandelmethoden vinden plaats op locatie Amersfoort Lichtenberg van Meander Medisch Centrum. Meer informatie staat op www.meandermc.nl/prostaatkanker.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Meestal zijn zij 65 jaar of ouder, maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen. In vijf tot tien procent gaat het om een erfelijke aanleg. Prostaatkanker ontstaat doordat prostaatcellen zich ongecontroleerd gaan delen. Hierdoor groeit een kwaadaardig gezwel (kwaadaardige tumor) in de prostaat. Een kwaadaardige tumor kan omliggende weefsels en organen opzij drukken of kan naar binnen groeien. Ook kan prostaatkanker uitzaaien, bijvoorbeeld naar de lymfeklieren of naar de botten. Het is niet altijd nodig om prostaatkanker te behandelen. Een duidelijke oorzaak van prostaatkanker is tot nu toe niet aangetoond. Prostaatkanker geeft over het algemeen geen of pas heel laat klachten, zoals moeite met plassen of pijn bij het plassen. In verhouding met andere kankersoorten groeit prostaatkanker meestal niet snel.

Wie plasklachten heeft, kan het beste eerst naar de huisarts gaan. Deze kan de patiënt na uitgebreid onderzoek doorsturen naar de polikliniek Urologie van Meander Medisch Centrum. Een uroloog is een medisch specialist op het gebied van de urinewegen en van de geslachtsorganen van de man. Het Prostaat Centrum Midden Nederland is een initiatief van de afdeling urologie van Meander Medisch Centrum. Deze afdeling staat landelijk hoog aangeschreven vanwege de kwaliteit van zorg, innovatie en klantgerichtheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie