De paarden komen poolshoogte nemen als de agenten over het prikkeldraad zijn geklommen.
De paarden komen poolshoogte nemen als de agenten over het prikkeldraad zijn geklommen. Jeroen van der Veer

KeistadPatrouille: Politie Amersfoort op de voet gevolgd (7)

9 januari 2020 om 07:15 Overig Keistadpatrouille

AMERSFOORT In de politieserie Keistadpatrouille gaat journalist Jeroen van der Veer namens De Stad Amersfoort mee op pad met de politie in Amersfoort. In dit dossier zijn de artikelen van deze serie gebundeld. 

Jeroen van der Veer

Dat politiewerk veelzijdig is, wordt duidelijk als Gabrielle en Ilker een avonddienst hebben. Het duo rijdt tijdens de dienst in een elektrische auto, die in Amersfoort als proef rondrijdt. Tijdens de dienst bezoeken ze een manage, controleren ze diverse voertuigen en komt er een melding binnen van een steekpartij.

Agenten Gabrielle en Ilker komen net aan op het bureau voor hun middagdienst, als duidelijk wordt dat ze eindelijk een klus kunnen uitvoeren die al langer in de planning stond. Wegens drukte op de werkvloer kwam de controle er maar niet van, maar deze middag kan het tweetal een manage in Amersfoort controleren. In voorgaande gevallen was gebleken dat hier het één en ander aan de hand was. De politie maakte zich zorgen over de leefkwaliteit van de paarden. Eén van de nevenactiviteiten van Ilker bij de politie is dierenwelzijn en dus is hij verheugd dat een afspraak met de NVWA gelukt is en ze samen op pad kunnen.

Samen met de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, gaan ze naar de manege. Voor Gabrielle en Ilker dus even geen noodhulpdienst. Eens in de zoveel tijd is een controle noodzakelijk en dat blijkt ook als het gezelschap arriveert bij de paardenopvang. ,,Kijk, deze is wat mager", zegt de medewerker van NVWA. Op het terrein staan tientallen paarden, maar verder loopt er niemand. ,,De stallen zien er redelijk uit, maar er is links en rechts wel wat onderhoud nodig", concludeert Ilker. ,,Het is belangrijk om deze controles uit te voeren en het NVWA kan hiermee aan de slag. Eén van de paarden had bijvoorbeeld scherpe hoektanden. Daar wordt een aantekening van gemaakt en het ongemak moet snel opgelost worden."

We stonden oog-in-oog met inbrekers in Hoogland omdat ze de elektrische auto niet hoorden ELEKTRISCHE AUTO De twee agenten bedanken de medewerkers van het NVWA voor hun tijd en met een tevreden gevoel stapt Ilker weer in de elektrische auto. Deze wordt sinds kort in Amersfoort gebruikt en wordt getest door de eenheid. ,,We hebben ons eerste succes hier al mee geboekt", zegt hij trots. ,,Bij een woninginbraak in Hoogland stonden we opeens oog in oog met de inbrekers, doordat zij de stille auto niet aan hoorden komen."

OPLADEN Naast hem luistert Gabrielle aandachtig mee. Zij is een agent in opleiding en wordt deze dienst door Ilker begeleid. ,,Het klinkt net alsof je in een vliegtuig zit", zegt ze, als Ilker flink vaart maakt om naar een melding te gaan. De test met elektrisch rijden roept bij veel mensen vragen op. Ook Gabrielle heeft vragen over het gebruik van een elektrische auto door het korps. ,,Kan je hier wel lang mee rijden tijdens een achtervolging?"

Terwijl de melding wordt afgebroken, omdat een andere eenheid er al is, legt Ilker uit dat dit mogelijk is. ,,Zeker in Amersfoort kan de auto vrijwel een hele dienst mee. Maar ook een achtervolging op de snelweg is gewoon mogelijk. Daarnaast laden wij de auto altijd op als we even op het bureau zijn voor onze pauze of administratie."

MOBIELE TELEFOON Het tweetal praat net over het bekeuren van fietsers met een mobiele telefoon in de hand, als ze bij het Eemplein een scooter zien aankomen. De bestuurder heeft duidelijk zichtbaar een telefoon in zijn hand en weet al hoe laat het is als Ilker een stopteken geeft. Het jonge ventje probeert er op een brutale manier van af te komen, maar Gabrielle laat zien haar mannetje te kunnen staan. Ze schrijft onverstoorbaar een bekeuring uit: ,,Sorry, maar dit is gewoon echt gevaarlijk. Je bent met je telefoon bezig terwijl je in een druk gebied rijdt."

Als de agenten hun weg vervolgen, komt de beveiliger van een winkelketen op het Eemplein naar buiten. Hij overhandigt camerabeelden en een foto van een winkeldief. Ilker neemt deze in ontvangst en stapt daarna weer in. Het is deze middag rustig op de portofoon, er zijn amper meldingen.

LOSHANGEND PRIKKELDRAAD Dit geeft het duo de gelegenheid om langs Park Schothorst te gaan, waar ook paarden staan. ,,Nu ik weet dat jij ook verstand hebt van paarden, pakken we dat ook maar even mee", zegt Ilker tegen zijn collega. ,,Het is niet zo dat we klachten hebben ontvangen, maar ook dit controleren we."

De paarden komen poolshoogte nemen als de agenten over het prikkeldraad klimmen en al snel blijkt alles in orde. De dieren zien er goed uit en hebben genoeg eten en drinken. Toch neemt Ilker even contact op met de eigenaar: ,,Op het veld hing loshangend prikkeldraad. Dit kán gevaarlijk worden. Dan kunnen we het beter een stap voor zijn dan dat de dieren gewond raken."

Na een maaltijd op het bureau, waar de agenten allemaal tot de conclusie komen dat het een rustige dag is, krijgt Ilker een melding via de portofoon binnen. Een scooterrijder zou in Vathorst voor gevaarlijke situaties zorgen en omdat het kenteken is afgeplakt, lijkt het een verdachte situatie. De elektrische auto gaat snel van de laadpaal af en binnen no-time zijn ze in de nieuwbouwwijk. De scooter wordt helaas niet meer aangetroffen en een terugkoppeling naar de melder levert ook geen resultaat op.

Het wordt daarna langzaam donker en rustiger in de straten. Het tweetal kletst over bepaalde casussen nog wat na en Gabrielle steekt er veel van op. Zij is haar droom achterna gegaan en wordt politieagent.

STEEKPARTIJ De klok geeft 22.00 uur aan als het tweetal achter de computer een alarmerende melding binnenkrijgt. Een steekpartij in Nieuwland met daarbij een zwaargewonde. De nachtploeg, die het stokje van de avonddienst overneemt, zet hun koffie weg en rent naar buiten om de auto in te springen. Ilker en Gabrielle niet; zij kunnen naar huis en moeten de dag daarna weer paraat staan. ,,Zo zie je maar; het is hollen of stilstaan. Wij hebben de hele dag amper meldingen gehad en zij beginnen direct met een hele heftige..." 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie