Afbeelding
pixabay

Drie jaar cel voor serieoplichter uit Amersfoort

20 oktober 2020 om 14:36 Misdaad

AMERSFOORT De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 36-jarige man uit Amersfoort tot een celstraf van drie jaar voor het afpersen van een echtpaar in 2018 en een serie aan bedreigingen en oplichtingen. Zo bestelde de verdachte in de zomer van 2019 een groot aantal pakketten, liet deze bezorgen door UPS en deed voorkomen alsof hij betaald had.

Het meest ernstige feit waarvoor de verdachte is veroordeeld, is het afpersen van een hoveniers-echtpaar. De slachtoffers, die last ondervonden van een andere hovenier, schakelden via een tussenpersoon de verdachte in om de andere hovenier ‘bang’ te maken. Toen de slachtoffers af zagen van dit plan en dit aan verdachte lieten weten begon hij het hoveniersechtpaar af te persen. Verdachte bezocht de slachtoffers en stuurde hen dreigende berichten en geluidsfragmenten, zoals ‘ik gooi een handgranaat bij jullie naar binnen’. Uiteindelijk hebben de slachtoffers de verdachte ruim 50.000 euro overhandigd.

Naast de afpersing heeft verdachte ook de slachtoffers ook bedreigd. Ook bedreigde hij een ander slachtoffer. Tevens heeft verdachte zijn ex-vriendin, belaagd. Hij zocht onder andere contact via WhatsApp en wachtte haar op bij haar werk.

OPLICHTING Tot slot heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan een reeks van oplichtingen. Zo bestelde hij gedurende drie maanden pakketten onder rembours bij UPS en toonde bij aflevering een vervalst betaalbewijs aan de bezorger. Zo verkreeg hij de pakketten zonder te hebben betaald. Ook probeerde hij met vervalst betalingsbewijs een televisie op te halen en vervalste hij een brief van het CBR en een brief van de politie om zo zijn geschorste rijbewijs terug te krijgen.

STRAF Met zijn daden heeft de verdachte laten zien geen enkel respect heeft voor het eigendom van anderen. Daarnaast heeft hij verschillende slachtoffers bang gemaakt met zijn dreigende berichten en geluidsfragmenten. Verdachte heeft het merendeel van de bewezen verklaarde feiten ontkend en daarmee geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn daden. Dit neemt de rechtbank hem zeer kwalijk, en veroordeelt de verdachte tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar. Dit is een lagere straf dan de geëiste vijf jaar, omdat de rechtbank niet alle feiten bewezen heeft verklaard. Naast de celstraf mag de verdachte vijf jaar lang geen contact zoeken met de bedreigde, afgeperste en belaagde slachtoffers en moet hij aan sommige van de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie