Sint-Jorispenning voor Ashok Bhalotra

19 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Architect en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra ontving donderdag de Sint-Jorispenning van de stad Amersfoort uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Hij kreeg de eervolle waardering van de stad vanwege zijn verdiensten en bijdrage voor de ontwikkeling van Amersfoort sinds 1988. De uitreiking vond plaats tijdens de eindejaarsbijeenkomst van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst te Amersfoort.

De uit India afkomstige Bhalotra (70 jaar) was met Kuiper Compagnons betrokken bij het ontwerp en de begeleiding van de woonwijken Kattenbroek, Nieuwland en Vathorst. Door de bijzondere stedenbouw en kwalitatief hoogstaande architectuur heeft hij deze wijken nationaal en internationaal op de kaart gezet. Burgemeester Bolsius roemt zijn onmiskenbare inzet en bijdrage voor Amersfoort. ,,Hij heeft de bewoners van de wijken niet alleen hun prachtige woningen, maar ook verhalen, herinneringen, verwachtingen en fantasieën gegeven. De magie van zijn verbeeldingskracht leidde de afgelopen jaren tot vele creatieve processen en alom gewaardeerde prestaties."

Vanuit een integrale visie ontwierp Bhalotra Kattenbroek. De stedenbouwkundige samenhang moest zodanig zijn dat deze wijk voor iedere bewoner in dezelfde mate toegankelijk was: een rechtvaardige wijk, waarbij rijk en arm, jong en oud, huishoudens en eenlingen op een heel natuurlijke manier met elkaar konden samenleven. Voor Nederland betekende Kattenbroek een doorbraak voor de volkshuisvesting.

In Nieuwland zette hij twee opvallende projecten neer: de woontoren La Balise, een zeer in het oog springend herkenningspunt voor Amersfoort gelegen in de Stadstuin en De Nieuwe Hof, het kleurrijke wijkwinkelcentrum van de wijk. Ook in Vathorst drukte Ashok Bhalotra een belangrijk stempel op de stedenbouwkundige kwaliteit. Door de grote diversiteit, de ruimtelijke opzet en het behoud van de vele bomen en boerderijen is Vathorst een stad op zich en een inspirerende omgeving voor bewoners om te wonen, werken en recreëren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie